C-vitaminer …

är något som vi absolut behöver extra av den här tiden på året. Istället för att knapra piller räcker det med en näve svarta vinbär om dagen för att tillgodose kroppens C-vitamin behov.

Hos Bildgatan -Kategori | Bilduppdraget –C-vitamin | Mina tidigare inlägg (bilden är klickbar)

Fler vitaminrika bidrag i Bilduppdraget hittar du om du följer länken här >>>

Bildgatan som inte har något mot att ha egen svartvinbärsdryck från egen odling. Som du ser av antalet bär är det inte aktuellt ännu, men det kommer. Däremot kan jag tänka på var jag köper min dryck och vad den innehåller. Med tanke på de senaste larmrapporterna om räven som hittats med parasiten dvärgbandmasken har många bärplockare och alla vi som vistas i skog och mark blivit lite oroliga över vad som kommer att ske med bärplockningen i framtiden, där många av våra viktiga vitaminer finns naturligt. Nu ger de oss i alla fall lugnande besked när det visar sig att de inte hittat den på några fler rävar som testats, kanske att det fortfarande kommer att vara fritt fram att försörja oss med de naturliga vitaminerna i vår natur.

Själv är jag ingen bärplockare men varje år tänker jag .. i år ska frysen fyllas med alla läckerheter. När vintern kommer – alltid samma konstaterande, lika tomt som det varit varje år. Tomt har det i och för sig inte varit då jag har haft turen att ha en mor (och andra vänner) som försett mig med alla skogens bär men främst guldet, hjortronen, som jag kan göra av med, och lite till. Nu är hon lite äldre och orkar inte, kanske dags att nästa generation tar över? När jag tittar på nästa generation så inser jag att det inte finns någon annan än mig själv. Det åligger alltså mig nu, eller … skulle vi kunna hoppa över en och ge stafettpinnen vidare till mina pojkar?

Det är inte stört omöjligt för min äldsta älskade verkligen att vara ute i skog och mark i yngre år och så mycket blåbär som han plockat har aldrig funnits i mina hinkar. Att slita ut en generation i taget tycker jag numera inte känns så aktuellt av någon underlig anledning. Kanske att vi skulle kunna nöta ut varandra genom att gemensamt ge oss ut för att hitta läckerheterna och fylla våra hinkar? En aktivitet som skulle skänka oss många timmar tillsammans, ju mer jag funderar över det så låter det som en mycket bra idé som kläcktes i skrivande stund.  Nu har vi nästan ett halvår på oss att planera … så kommer tid kanske också lusten infinner sig. Men alternativet -pillerknapare, nja.

Ps. Att plocka hjortron är ingen lek och det kan du läsa om i ett tidigare inlägg – Hjortronplockning, årets höjdpunkt?

24 svar på “C-vitaminer …”

 1. Vi har det bra som har egen trädgård med mumsiga bär och frukter, fullproppade med nyttigheter!
  Svarta vinbär är bland det godaste jag vet. Och så hjortron då förstås. Dem får jag levererade – färdiga för frysen – av en bekant. Övriga bär plockar vi själva. Det går ju inte åt så mycket när man är två i hushållet. Annat var det när barnen var små. Då hjälptes hela familjen åt att fylla förrådet med lingon och blåbär. Härliga dagar i skogen, ofta tillsammans med andra familjer så det blev en social verksamhet också.

  1. Hemma på våran gård (när jag var liten (barn)) hade vi enorma svarta vinbärsbuskar och de var verkligen alltid fulla med bär och mycket gjordes av dem. Jag har aldrig varit någon bärplockare men har trots det haft frysen full under alla år. Tror att det kan bli en social verksamhet om jag bara skulle få med pojkarna.

 2. OM jag är kvar uppe på gården när eventuella hjortron mognar – ja då måste jag ut och försöka håva in några liter ändå…det är liksom litet speciellt att bjuda speciella gäster på egenhändigt plockade hjortron från gårdens marker….och inte från ICA-hyllan ;-)
  I början tappade folk ”hakan” och undrade om jag ägde en myr…det hade jag inte tänkt på och insåg att det gjorde jag ju…i norr är det ju inget märkligt alls.
  Jo jag har några liter kvar i frysen!
  I trädgården har vi svarta och röda vinbär.

  1. Jag äger ingen myr men vi har ju allemansrätten =) så där är det inga problem, däremot finns det alltid hinder om man letar (och de gör jag). Jag har planterat svarta vinbär och röda krusbär men än ger e inga skördar, bara smakprover vad som komma skall.

   Däremot är jag otroligt bortskämd vad gäller att alltid ha lokala bär i frysen, till nu.

 3. Bärplockning ägnar jag mig inte år, men jag äter däremot mycket gärna svarta vinbär!
  Jag minns speciellt vinbären som växte hemma i mormors trädgård, stora, svarta och supergoda!

 4. Jag vill gärna plocka lite bär för husbehov. Känslan att det ha gjort det själv, gillar jag.
  Dessutom fikat ute i skogen på en stubben.

  Hoppas alla parasiter är borta.

  Kram och ha en skön lördagskväll.
  //Lissen

 5. Tack för den bilden Margareta där all snö är borta och temperaturen säkert ligger på minst 20 plusgrader.
  Har aldrig plockat bär eller svamp trots att vi befinner oss ofta på långpromenad i skogen. Anledningen är väl att ingen av oss gillar blåbär så värst mycket – man blir ju blå överallt, inte minst på tungan;-)
  Hjortron däremot är det godaste som finns.
  Hoppa över din generation, hoppas på att någon annan gör sig besväret. Var lite egoist;-)
  Å visst gjorde man mycket mera tidigare – eller gjorde man?! Tror också att man bli latare och latare ju äldre man blir – eller är det kanske så att man inte orkar. Eller omprioriterar man. Så vill jag gärna se det – den enda positiva ståndpunkten om man säger så.

  Sv. Tack för att du tänker på mig. Ska bli skitspännande att se vad du kommer upp med. Du ser – omprioritering kallas det:-) DS

  1. Jag kände att vi kanske ska göra tvärtom -när vi fryser så lägger vi ut de härliga sommarbilderna och när svetten rinner så … =) vad tror du om det? Jag är ingen bärplockare, än hur gärna jag vill vara det. Bärplockningen förr, det var innan jag hade något att säga till om -innan tonåren.

 6. Det är gott med bär :)
  Själv plockar och äter jag gärna direkt från risen ute i skogen och vill verkligen inte behöva vara rädd för någon äcklig parasit.
  Däremot plockar jag aldrig för att frysa in av någon outgrundlig anledning.

  1. Jag gjorde så mycket tidigare men ju mer jag fotat så gör jag inte det så ofta längre. Kameran visar tyvärr ofta lite för mycket för att jag, som den ibland lite fjantiga person jag kan vara, ska stoppa dem i mun direkt utan att antingen skölja av dem eller torka riktigt ordentligt. Även om jag vet att det (de jag inbillar mig) finns kvar så känns det bättre. =)

 7. Känns lite så att det är sjukdom och farligheter vart man sig i världen vänder, lika bra att sitta inne – med bakbundna händer. Ingenting röra och ingenting se, det kanske blir bäst för väl och ve? ;)

  1. Det gäller att kunna hålla huvudet kallt =) och se värden med sunda ögon, lyhörda öron och främst att kanske tänka lite själv. =D

 8. Jag har också oroats riktigt mycket av att vi kanske fått in rävbandmasken. Egentligen är det väl bara en tidsfråga. Det finns för många som inte följer avmaskningsscheman och även smugglare. Ja tom hundar som tagits hem från södern bara för att man tycker synd om dem. De kan föra sjukdomar med sig som drabbar andra. Att vi varit noga länge kan i ett slag vara bortkastat.
  Tänkvärt och bra inlägg :)
  http://fotochip.blogspot.com/2011/02/c-vitaminer.html

  1. Så sant och även om de flesta hundägare är noggranna så finns det alltid några som inte tänker eller bryr sig. Månntro om det skulle kunna hända i Australien? Tror inte det med tanke på deras rigorösa kontroll av allt som tas in i landet.

 9. Ja du det är nog inte många som hittar den länken, den brukar ju komma upp på länken inspiration och kreativitet. Hade jag inte hittat dej hade jag inte brytt mej om att länka.
  -24,7 i morse och -14,7 nu gör att man nog står över solens vitaminer;-)

  1. Det gick fort hos oss också. Igår när jag lade mig -19, på morgonen -26 och nu -16. Vad ska man tro om det här? Beate har ju gett mig tilläggsnamnet Sherlock och då måste jag försöka -upp till bevis, ibland.

 10. Bärplockning sysslar vi med varena år su nu vet man inte om det är för mycket skrämselskott. Men det blir kanske inte att jag äter direkt ute i skogen. Men det är ju så gott. Svarta Vinbär har vi i trädgården och jag hoppas att där inte smyger en räv.Fast det hade ju inte varit fel som fotoobjekt.
  Lite katt och råttalek för att hitta länken.
  Men jag litade på dig och la in mitt bidrag.
  Ha de gott i helgen. Kram. Anita

  1. Nej, tankarna kommer att finnas där. Ibland funderar jag om det är nödvändigt att ”skrämma upp” oss innan de kan ge ett klart besked. Ungefär som med svininfluensan, som tur var tillhör jag de som inte trodde på den och var en aning orolig för biverkningarna, mycket med tanke på mitt eget hjärtfel.

   Som fotoobjekt -ja. Det var lite katt och råttalek, men trägen vinner.

  1. Svaret har jag gett men kan lägga in en länk även här om någon inte hittar. Den finns på höger sida hos Nina (under sidor) en rubrik som heter ”Mr Linky till uppdrag 19 -C-viteminer” och den är här – http://www.ninawester.se/?page_id=3518

   Sedan såg jag inget mer, var kanske först men det låter konstigt eftersom klockan är såpass ”mycket”.

   Nu är kylan godtagbar, som sagt rena sommarvärmen om jag jämför med den senaste tidens temperatur, -16.

  1. Håller med om att blodapelsiner håller en betydligt högre klass, men inte fullt så C-vitaminrika som svarta vinbär.

Tycker om din kommentar