Jag har avslöjat …

hemligheten och vet nu var norrmännen tränar och får all sin kraft.

De finns överallt hos oss både vinter- och sommartid. Även om de försöker ha neutrala skidor, stavar mm så kan de inte låta bli.

 

Just nu -damernas tremil och självklart har jag en stark fantasi och dröm om en svensk seger av Charlotte Kalla eller någon annan som kan prestera det ultimata loppet. För det behövs om de ska kunna ha en chans mot skiddrottningen alla kategorier, Marit Björgen. Jag är en stor beundrare av henne och hennes prestationer i spåren. Att ha astma och kunna åstadkomma det hon just nu gör, det var knappt en fantasi som någon ens kunde drömma om för ”några” år sedan.

Därför blev jag helt klart besviken på min egen morgontidning igår och kände att de var så låga som en sportreporter inte borde ha tillåtelse till, att sjunka så djupt. Rubriken var, Dimma-astmamedicinens perfekta ursäkt, sedan fortsatte de i samma låglänta stil.

Med följande avslut:

… låter inte det här som en ursäkt för att alla norska skidåkare ska få använda astma-Marits supermedicin?

Det känns ruttet elakt och att sedan ge henne tilltalsnamnet astma-Marit. Luften har stor betydelse för en astmatiker, mycket stor i vissa fall. Igår skämdes jag för att sambon prenumererar på denna morgontidning, en för övrigt oftast bra tidning.

Att människor har lite kunskap om astma det förstår jag, till en viss del, samtidigt som jag tycker att det är så fult och känns otroligt barnsligt. I TV har landslagsläkaren varit tvungen att förklara och berätta om vad medicinerna har för verkan och vad de gör, eftersom vi svenskar i media verkligen gett vår okunskap ett ansikte.

Det känns som att ett flertal lever kvar i ett samhälle där människor med astma ska fortsätta att sitta stilla hemma och samla frimärken. ”Förr i tiden” dog vi ofta av den här sjukdomen och det fanns inget namn, utan det var bara svaga människor med luftrörsproblem. Jag behöver inte gå tillbaka längre än då mina egna pojkar var små och det lyftes på både det ena och det andra när de idrottade så mycket som de gjorde, med den mycket påtagliga astma och även allergi som de har. Idag medicinerar ingen av dem och jag är säker på att en av anledningarna är att vi medicinerade kontinuerligt och även att vissa element i samhället undveks och plockades bort från vårt hem.

Visst har de känningar när de blir förkylda och vid vissa väderlekar men i dagsläget klarar de det utan medicinering. Min ena son har också idrottat på elitnivå och varit mycket duktig, utan medicinering hade han mest troligt blivit en frimärkssamlare. Inget ont i frimärkssamlare men det känns som definitivt stillasittande.

Det är nog i journalisternas (och många  andra svenskars) fantasi som det snurrar ordentligt där de inte vill tro och absolut inte verkar förstå vad som är sant med astmamediciner. Hjärklappning och darrhänthet har jag varit med om vid ett flertal tillfällen, trots att jag inte övermedicinerat eller försökt att dopa grabbarna för att de skulle prestera. Du kan inte bli bättre, däremot kan du vara med och tävla på samma villkor som alla andra, förhoppningsvis. Alla klarar det inte oavsett bra medicinering. En gång för allakan vi inte slå fast att det inte går att bli bättre av den här typen av medicinering? Sluta fantisera om att det ska kallas doping, för det är bara en önskan de har -de som inte förstår och inte kan. Skulle det visa sig att någon astmatiker vore dopad så inte beror det på den medicinen utan då är det andra tillsatser i kroppen som har gjort det.

Klarar inte någon av svenskorna att ta den ädlaste av medaljer, det ser inte ut som det just nu, så hejar jag verkligen på Marit Björgen och hoppas att hon länge ännu får visa sin storhet och hur bra du kan blir trots hennes handikapp. Framförallt i idrottsliga sammanhang är det nog ett av de största hinder du kan ha och jag är så glad över hur utvecklingen har skett på den fronten.

 

Kategori | Lördagsmixen – Fantasi (den är stor och delas med många andra)

Här hittar du fler som fantiserar om du följer länken till  – Shannara’s lördagsmix

Ps. Nu har inte jag någon medicinsk kompetens, utan jag stödjer mig på min egen stora erfarenhet och genom det skaffat mig kunskap samt att jag använder ett sunt förnuft, i det här sammanhanget. Jag är inte heller speciellt missunnsam när det inte går bäst för mitt eget land. Just nu gäller det bara för mig att fortsätta fantisera om en svensk högst upp på pallen. Heja-heja-heja.

Bilderna är väl inte direkt övertydliga, men … jag var tvungen att få ur mig den här besvikelsen och ilskan över hur avundsamma vi blir när det går bra för andra. Då söker vi och hittar … när kunskapen saknas, som jag tror att vi ibland inte heller vill ha för då kan vi ju inte gapa och gnälla .

 

Tillägg – Om ni läser denna artikel och även kommentarerna så ser man vilken låg nivå många av oss ligger på, vi har tydligen inte grävt oss ur sandlådan ännu för att inte tala om människosynen, kan inte förstå att det ska vara vuxna människor -kanske är det inte det?

13 svar på “Jag har avslöjat …”

 1. Jag blir alldeles bedrövad att läsa det du skriver – fy fanken så lågt! Ja en del är missunnsamma och småaktiga men det där är mer än lågt – under mattan typ!

  De som skriver så skulle få uppleva hur det är att ha astma – jag har det nära inpå mig så jag vet vad du skriver om.
  Be sådana människor ta ett sugrör, sätta det i munnen, hålla för näsan och sedan bara obs bara andas genom sugröret i 10 minuter! Man grejar inte det…

 2. Mycket bra skrivet!! Det är inte bara Marit som använder den medicinen och det är ruttet att det skrivs på det viset. Bra inlägg!!

  Jag tycker också det är fånigt av journalisterna att dra på stora växlar när det gäller Northugg på mållinjen. Lite får man väl tåla och jag gillar hans humor. Jag tror han har glimten i ögat faktiskt.

  1. Tack och jag gick igång redan igår men lade det åt sidan till idag för att inte skriva allt som jag tänkte och kände, det kan vara bra ibland. =)

    1. Vi kanske bara ska låta de komma hit på semester och för shopping, ingen träning på svensk mark. =)

 3. Det är så det funkar numer inom journalistiken. De vill skapa motsättningar och trigga igång folk. Tydligen är det det som säljer.

  Johaug gjorde en otrolig prestation idag på 3-milen, och körde ifrån t.o.m. den till synes oövervinnliga Björgen.

  Och då kan man ju undra om det blir några spekulationer i media efter detta lopp?
  Eller är Marit bara dopad varje gång hon vinner?

  Säkert har de som yttrar sig inga egna erfarenheter av hur astma med tillhörande medicinering fungerar.

  Glad lördag!

  1. Det kommer säkert att bli (eller har kanske redan blivit) spekulationer och jag gissar på två stycken. Nej och som sportreportrar borde de åtminstone sett Vinterstudion och landslagsläkarens information. Därför tror jag att de skrev så bara för att … lågvattenmärke nummer ett som jag läst på länge.

 4. Kan väl börja med dina bildval = asgarvade!!! Klockrent och perfekt text till:-)))
  Tyckte det var jättesynd att Marit inte vann idag(läste på nätet). Hade verkligen unnat henne det!!! Herregud hon är ju världens duktigaste och – av enstaka intervjuer att döma – även världens mest sympatiska tjej.
  Ditt utlägg om astmamediciner var utmärkt, speciellt då du har erfarenhet av astma och vet vad du pratar om. Den sorts journalistik kan vi verkligen vara utan.

  Allt som allt: ett suveränt inlägg!!!

  1. Jag tyckte också att det var synd att hon inte vann, när inte Kalla gjorde det. Hade varit kul med en femte. H¨ller med dig om att hon verkar mycket sympatisk och jag såg henne i Skavlan, verkade vara en toppen toppentjej.

   Tack, jag var lite osäker och kunde inte låta bli för jag orkade inte fixa en till fantasibild.

  1. Jag tycker som du att det är dåligt. Din dotter skulle inte skriva så, nu tror jag inte heller att hon är sportjournalist.

Tycker om din kommentar