Foto och bildredigering …

är två intressen som gått hand i hand tillsammans med mig under de senaste åren.  Det finns lika många åsikter om det här med både fotografering och bildredigering som det finns ägare av kameror. Jag har valt att ibland gå ett steg längre med mina foton. 

Personligen så har jag svårt att förstå varför det skulle vara ”fel” och inte få kallas konst att redigera och bildbehandla ett foto genom olika tekniker när det ses som konst att sitta ute med målarduk och pensel och måla av omgivningen men ta bort detaljer som är störande för motivet. Det är ju också en bildredigering som inte stämmer exakt med verkligheten och varför ska vi som fotar inte få använda våra egna foton samt nya tekniker och möjligheter till att ta fram något nytt.  Jag tror att jag lägger ner lika mycket tid vid en del foton som en del konstnärer gör. Nu kallar inte jag mig för det, men min tanke om att kunna få utveckla bilden till något mer och ibland till något helt annat än ursprunget. Att få prova sig fram och hitta just det där är helt fantastiskt. Verkligheten är inte alltid vacker och kan jag få prova att göra något åt det genom min fantasi, så gärna.

När jag jobbar med mina foton används olika penslar och ”material” för att få fram det som jag vill ha i min tavla. Jag köpte ett program från USA för några år sedan som varit till stor nytta men tyvärr har företaget numera gått i konkurs, eller bara lagt ner, och några uppdateringar görs inte längre.  Kommer i alla fall att fortsätta med mina penseldrag så länge programmet och jag har en kompatibel dator till allt detta.  Det tar mycket tid och timmarna rusar iväg när jag sätter mig ner med ett utvalt foto.  Under två år var jag med på en hantverksmarknad och sålde tavlor samt vykort, vilket gjorde att några av mina tavlor (och vykort) bytte ägare och själv kunde jag känna mig ganska nöjd över all den positiva respons jag fick. Därefter har allt legat i träda förutom att jag mellan varven, i mån av tid (och lust) tagit fram en ny bild som hamnat i arkivet … långt ner.  Något finns här på bloggen, men mer är det inte.

Photoshop är ett annat program som har arbetats en hel del i, både det ”stora” och elements men där skulle jag verkligen vilja fortsätta att förkovra mig och lära mig några procent till. Det ”riktiga” Photoshop har en oändlighet av möjligheter och genom den årliga uppdateringen och utvecklingen av programmet så har det hänt en del sedan jag 1998 gick en kortare kvällskurs.

Fick tips om en distanskurs i programmet under fotokursen i somras och har nu tittat närmare på det och lämnat in en ansökan. Förhoppningsvis har jag det framför mig under en tid. Det ska ju inte hindra mig från att nu börja jobba mer och fritidsintressena har vi alla, förhoppningsvis. I stället för att slänga sig ner framför TV:n och slötitta på något program som bara gör att adrenalinet stiger och jag blir ”arg” över det som sägs och visas. Istället kan jag kanske istället ägna mer tid åt det kreativa. Ser därför fram mot hösten med kameran och kanske en och annan tavla kan komma ur de motiven.

Innan dess kan jag berätta att jag på morgonen tagit löprunda nummer två runt ön.  Som sagt, så blir det lite spring, lite promenad och så fortätter det men det tar sig sa, … min hjärna på morgonen. Visst har vi vandrat en hel del i sommar, men för mig är svett och lite ont detsamma som motion – jag vill känna.

Mer tankar och reflektioner i temat FOTO dagbok där jag skriver text och publicerar bilder kring fotandet och all frihet som det ger mig.

Vill du även läsa andras funderingar och se bilder går du vidare till temat FOTO dagboken och följer länkarna.

8 svar på “Foto och bildredigering …”

 1. Photoshop Elements kommer man rätt långt med, särskilt version 9 som har en hel del bra funktioner från det ”riktiga” Photoshop. Jag tycker att det är riktigt kul att experimentera med foton och bildredigeringsprogram. Dock skulle jag rekommendera att man köper en bra bok, i alla fall i början när man är ovan.

 2. Mina tankar går lite i dina banor. Nu har jag tur som har en son som är en överdängare i bildredigering. Se bara hur fin han har gjort den gamla moran på headern!? Nej jag bara skämtar. Det är inte redigerat mer än lite ljus och text. Visst är det fint att kunna göra om ett foto och jag önskar jag kunde mera, men just nu räcker det att skärpa och lägga till lite ljus och skuggor här och var. Phs CS3 har jag men använder sällan och nu blev jag det men det ligger i gamla datorn så fram med den skall jag nu. Svartvitt blir bättre stuns i med det. Annars är det element som gäller.

 3. Vad var det vad Andy Warhole sa: Om jag säger att det är konst så är det konst.
  Du har framställt och visat många fantastiska konstverk av dina foton – alltså är det konst för mig med.
  Du är ju duktig på det och att ”leka” med alla verktyg som finns i bl a Photoshop är ju ack så mycket mera givande än att kolla Allsång på Skansen – till exempel.
  Fotografering och bildbearbetning är ju din hobby, så enkelt är det.

  PS. Spring en runda åt mig också;-) DS

 4. Visst är det kul att jobba med bilderna! Just nu gör jag mycket fotoböcker till oss själva, på tidigare resor och annat som vi inte tänkte på att göra böcker på då. Det blir så fint!
  Jag gick en distanskurs 7 p på Jönköpings Högskola (i samarbete med Moderskeppet) för ett par år sedan. Det gav jättemycket men sedan kan man ju fortsätta att trixa och prova. Jättekul. Den kursen rekommenderar jag verkligen, den ger grunderna i Photoshop och inspirerar till egna försök. Dessutom får man köpa Photoshop till ett riktigt lågt studentpris, bara det …

 5. Säger som Anita – jag känner igen mig också :)
  Och Du – visst är det konst med redigerade foton! Det är ju verkligen en konst att få till det där extra och väl jämförbart med en målad tavla.
  Det är väl också bra när man anger att man redigerat en bild. På fotosidan kan man skärpa upp och justera ljus utan att bilden kallas för redigerad. Det är bra tycker jag.
  Det är ju så himla kul att jobba med bilderna. Nyttigt för hjärnan att lära nya datorprogram dessutom :)

 6. Jag säger tack och åter tack för det du skriver. Har länge tänkt i de här banorna med mina foton. Sitta och jobba med min foton är det roligaste jag vet. Gör lite tavlor av dem ibland och ger till släkten som jag tror att de uppskattar.
  Just nu har jag lite planer på att göra en utlottning på bloggen när besöksantalet kommer upp till 20000. Lottar ut till dem som kommenterar mig den dagen.
  Så duktig du är med att motionera och tidigt på morronen dessutom.
  Jag är glad att jag kan ta en promenad i maklig takt några ggr i veckan.
  Ha de gott. Kramar. Anita

Tycker om din kommentar