Färgsättning …

är något som naturen är en mästare av, skulle kanske säga den bästa. Tror inte heller att jag är ensam om den tanken och speciellt inte idag när temat hos fredagsfoto handlar om färger och hur vi ser på dem. Snart är det andra färger som gäller och tänkte att det är bara att fortsätta och passa på så länge jag kan använda mig av nytagna foton i varma höstfärger. Snart blir det betydligt mer kyliga och kalla färger som gäller (på alla plan), om jag inte plockar fram ur arkivet vilket jag ändå brukar göra.

Kategori | Fredagsfoto – färger | hos Bildgatan
Om du fortsätter till fredagsfoto och länkarna hittar du betydligt fler färger och skulle tro att de flesta färgsättningar finns representerade.

Det här med färg är intressant och hur vi människor väljer våra egna färger genom kläder, inredning … ja allt som finns runt oss och vi själva kan påverka.

Jag har själv deltagit i två färganalyser för många år sedan och har konstaterat att det är inte helt enkelt. Första gången var jag en sommar och nästa gång en vinter. Två motpoler kan tyckas och … blir inte förvånad när det gäller mig, inte mycket som stämmer här inte med hur normen helst ska vara och se ut.  En sak som jag i alla fall med 100% säkerhet kan säga är att jag är en kall människa och ska hålla mig till den skalan. Inte så kul att få veta att man är kall, jag som själv anser mig varm med en viss kylighet beroende på tillfälle och situation.

Nu hörde jag att i de moderna färganalyserna så är årstidsorden helt borta, nu har vi helt andra trender och det känns ganska naturligt att det måste bytas ord för att hänga med. Hur skulle det vara om alla ”färgsättare” år ut och år in använde samma ord? De skulle snabbt vara utslängda i kylan, för vem vill köpa något som mamma och kanske mormor varit med på i sin ungdom? Nej, då är det bättre att vi byter lite ord och så blir det något nytt och åter igen trendigt.
Men … färgskalorna är väl detsamma eller är det också så att färgerna jag passade i för ett år sedan inte är de färger jag ska ha idag?  Hmmm …

Det tål att tänkas över, för maten jag trodde var nyttig igår är ju inte nyttig idag utan den är kanske istället nyttig imorgon. Inte undra på att många människor hoppar upp och ner i vikt som den där jojon ska göra om man klarar av att hantera den. För de personerna kanske råkas läsa gårdagens tidning.

Vad blir då min egen tanke kring det här med egna färger? Jag tror att vi är många som har kläder i garderoben (inte bara skelett) vilka aldrig mer än hängts in, och i bästa fall provats i butik. Varför? Jo, vi tyckte att plagget var så snyggt att vi inte såg hur fel färgen var på oss och sedan har den blivit hängande där, för något var det som gjorde att vi aldrig mer tog ur den ur garderoben. Själv tror jag att vi innerst inne känner och vet vad som egentligen passar oss, även om vi så gärna vill … ha den där svarta. Nu är vi ”vintermänniskor” de enda som har svart på färgskalan, så var det då på min tid. =) Skulle tro att det är många som avundas mig, eftersom svart verkar vara den färg som de flesta har svårt att vara utan.

Varför är det så när vi sedan skriver att vi älskar färg? Är det alla som inte läst tidningen rätt dag och därför vill ha svart för att känna sig lite så där … ja, någon kanske förstår.

Själv älskar jag färg, i princip alla färger och jag har … mycket svart i garderoben.

24 svar på “Färgsättning …”

 1. Jag gjorde en sådan där färganalys också på 1980-talet därför att en väninna utbildade i ”ämnet” och behövde några som ställde upp som ”provdockor” på examensdagen för eleverna…ganska kul då alla tio satte mig på rätt karta….
  Jag kommer idag inte ihåg vilken av årstiderna det var, men jag vet att det är varma färger jag ska ha. Väldigt kul eftersom jag alltid valt varma färger på mina kläder. En röd färg kan vara varm eller kall beroende på om det är en blå nyans eller gul nyans i den, men svart är svart och vitt är vitt och det är få som verkligen klär i de färgerna närmast ansiktet. Ändå har vi alla – även jag – mycket svart och vitt ???

  Naturen är en fantastisk färgsättare och konstnär!

  1. Ja och ibland kan det vara på gränsen till vad som är varmt och kallt, tycker jag i alla fall. Sitter just nu med en av sambons varma blå tröjor på mig då jag sitter här och fryser, vet inte om jag passar i den men har varit frusen i några dagar och då är det varma bäst. =) Vitt och svart ska ju jag passa i men svart blir svårare ju äldre man blir.

 2. Det var en bild med fina höstfärger. Sedan tror jag nog att man själv är den som vet bäst vilka färger man trivs med. Det finns alltid en massa folk som vill tala om vad man ska och vad man borde och så vidare. Jag tror man ska lita på sin egen känsla i första rummet.

 3. Hej, jag gillar årstiderna. Det innebär förändring och jag gillar hösten av alla årstider bäst. Älskar färgerna, förändringen och det som om ett tag ska bli något nytt. Alla behöver vila. Härliga bilder med fina färger.//Eva

  1. Visst är det vackra färger men med åren har jag slutat att tycka om vintern på samma sätt som tidigare, kanske beror det på de två sista. =)

   Såg ju dina vackra bilder i morse och snart kanske vi kan ta oss en fototur någonstans någon gång .

 4. Kloka tankar om både det ena och det andra!
  Själv är jag en såkallad höst, men med dragning åt vår… Förstå det den som kan! ;-) Jag bryr mig inte så mycket, egentligen, men jag ser ju att kalla färger ”dödar” det lilla pigmentet jag trots allt har, så det undviker jag!
  Dock är jag inte rädd för svart, det använder jag gärna TILLSAMMANS med färg, tycker om det helt enkelt och skiter i om trendsättarna tycker något annat!
  Lik har jag ett par stycken i garderoben, men knappt några dåliga köp. Jag har slutat med det, lärt mig den svåra vägen att INTE köpa vissa saker, jag vet ju att det blir fel! Och de dåliga köpen som jag hade, de har jag gett bort eller sålt på Internet. Tack o lov för Internethandel, det är räddningen när man köper eller får saker som bara är SÅ fel, fel, FEL!

  1. Det var det där med dragning åt … Jag skulle gärna vara en vinter med mycket dragning runt hela året, det ultimata som kanske inte finns.

   Det där med dålig inköp har jag gjort många men numera betydligt färre, det har kommit med åren och jag har aldrig testat att sälja kläder via nätet och skäms nästan att skriva att de oftast hamnat till ingens nytta, i en sopcontainer.

   Jag är ju däremot full av pigment men tror att det också avtar lite med åren.

 5. Ett väldigt intressant inlägg Margareta. Har aldrig gått en färganalys, men skulle gärna vilja oavsett vilka ”riktlinjer” som gäller idag.
  Man kan ju också se att färg- såväl som modetrender återkommer vart 30:e år ungefär.
  Vad gäller svart så måste jag tyvärr säga att det verkar vara en höst-/vinterfärg, vilket jag tycker är synd. Just dessa årstider vill man ju ha nå’t färgglatt. Det finns ju bara dessa färger i butikerna. Med andra ord så är min höst- och min vinterkappa just svarta. Däremot har jag max tre svart/gråa plagg i min helårsgarderob.
  Ännu konstigare är väl att min färg är limegrön, men jag har inte ett enda plagg i den färgen. Konstigt…

  1. Tyckte det var kul efter båda analyserna och första gången gick jag med färgkartan i handväskan hela tiden. Numera är det förnuftet som gäller men visst har jag mina färger i tankarna än idag även om jag fuskar en del. Har också köpt en kappa/jacka i veckan som har en hel del svart i sig men även lite grått (som absolut inte är min färg) samt vitt. Nu blev jag kär i den så det fanns inget annat alternativ.

   Limegrönt är en härlig färg och har köpt några t-shirtar till sambo i den färgen, nästan lime i alla fall. =)

 6. Tack och visst är det egentligen med allt svart och att vi köper ännu mer efter det svarta för att sedan förgylla det svarta, med andra små färgdetaljer.

  Måste villigt erkänna att det finns en del svarta detaljer även hemma hos mig men vi har ju inte speciellt inrett – inte efter trendmakare i alla fall. Visst är jag till viss del intresserad men det har inte prioriterats på något sätt, kanske i vinter.

  Du har mycket poäng i det du skriver om hur världen ser ut idag och det ger ju mycket svarta tankar och sedan överför vi dem till oss själva. Men den lilla svarta har väl alltid funnit och numera är det inte bara den lilla, det har blivit mycket och stort.

 7. Ja man kan undre sig om hvorfor de såkaldte ”trendsættere” skal diktere ens tilværelse i det daglige med hensyn til farver i tøj og andre ting. Jeg kan huske i 70’erne skulle alt være i brunlige nuancer – lige fra indretning af sit hjem til det tøj man gik med. Idag ser alt ”sort” ud. Går man nærmere på med hensyn til situationerne som er idag rundt omkring i verden. (Regeringer og des lige) Så er indretning enten sort og hvid eller bare sort. Tøjet som du selv nævner er sort. Det er ligesom om de ”trendsættere” ønsker at vi skal være i et sort humør hele tiden, for farver gør jo glad ikke sandt? – Sort derimod for os til at købe mere og mere for det er jo for at ”trøste” sig at man køber meget, siges det fra kloge hoveder. hehe .. Ja jeg kunne blive ved. Tak for dit indlæg det var dejligt at se billederne (dit header photo er smukt) og billedet du satte ind i indlægget.

 8. Vacker bild och läsvärd text. Och nog är det så för mig också – jag älskar färger men har mest svart i garderoben. Lite naturfärger i brunt och grönt och så någon färgklick i form av klarrött. Som inte passar alls till naturfärgerna … Blåa kläder som jag älskade förr har jag knappt alls längre, annat än i jeanstyg. Vet inte vad det beror på. Kanske är jag helt enkelt påverkad av trenderna fast jag påstår annat …
  Ha en fin helg!

  1. Visst påverkas vi. Jag säger likadant som du, men vad göra när det inte finns annat, vara naken eller köpa det som finns. För garderoben är ju alltid tom, förutom de där skeletten då och de är väldigt nakna.

  1. Tack och det där svarta tror jag är en ”kvinnogrej”, generaliserar kanske lite men tycker ändå att vi kvinnor är mer svarta än männen.

  1. Vad kul, att bli glad över något kan ju lätta mycket. Tycker också om färgsättningen i bilden och ser att det lyckats med de färger jag har i bloggen just nu. =) Var inte en tanke när jag fotade men så blev det.

 9. Intressant det där med färg… Har också varit på färganalys. Jag är en ”höst” – fast det visste jag ju innan. Gillar jordfärger – och alla (brun)röda, gula och gröna nyanser som hösten bjuder på. Har ytterst lite blått i min garderob. Det slår mig också när jag tittar på mina bilder – det är de med höstens färgpalett jag gillar – och fotar – mest.

  Ja du – snart blir det till att sno pläden hårdare om sig och fyra på i kaminen…. Han den där kungen – Bore heter han visst – är helt klart i antågande.

  1. Tycker också om ”dina” färger och brunt är en färg som jag numera använder mig ganska mycket av trots att den inte finns på den kalla färgskalan och tycker också att jag passar i den.

   Den där Bore gör nog att vi får leta fram alla plädar och tända alla brasor och element. Hemma i Luleå har det inte funnits några rönnbär på rönnarna i höst och nu funderar jag över vilket ordspråk jag ska lita på. =)

 10. Hösten är fantastisk.. som målar om med alla de vackra färgerna från Paletten :) Färg är inte min grej personligt.. älskar de mer jordnära färgerna.. svart är alltid basen sommar som vinter.. Om färger skulle man kunna skriva en hel roman om man bara gitter ;) Läcker bild :)

  1. Visst är den och oftast den vi tänker på när det gäller färg även om alla andra årstider och speciellt sommaren bär på lika många. Kan det vara det varma som gör att vi älskar dem.

   Finns säkert en roman om färger redan, någon har garanterat lagt ner en del tid på det.

Tycker om din kommentar