Jag besökte det svenska köket …

från tre årtionden, 50-, 60-, och 70-talet, under lördagen.

Att åka iväg till  flygvapenmuseumet i Malmslätt och hamna mitt i vårt svenska kök under tre årtionden var inte något som jag förväntade mig. Inte helt fel och speciellt när trissen säger ”i köket”. Kunde jag komma lägligare till lite köksnostalgi? Nej, tror knappast det och jag som hade tänkt hoppa över trissen.

Vi börjar med 50-talet

fortsätter till 60-talet

och avslutar på 70-talet

Kategori | Fototriss | I köket hos Bildgatan
Följer du länken kan du kika in i fler kök i de andra länkarna hos Fototriss.

Att börja det årtiondet då jag själv föddes även om jag av naturliga skäl inte minns något av det genom egen kraft. Däremot minns jag föremålen som följt mig genom livet och 50-talets har jag själv haft i mitt eget hem. Kolla in fondtapeten från det årtiondet, jag älskar den.  Den röda grytan från 60-talet -vill ha. Det gula och bruna från 70-talet, tror varenda pryl (och möbel) hade de två färgerna. Hemma hade vi soffor och fåtöljer samt alla kopparna och övriga köksattiraljer i olika nyanser av brunt (och gult).

Ps. En vän till sambo ringde under lördagen och han kunde berätta att det kommit lite vitt hemma i Luleå. Hu, det är bara att klä sig ordentligt när det blir dags för hemfärd. Inte för att det är någon sommarvärme här nere i Linköping heller, men en del riktigt fina dagar har vi haft och lördagen var riktigt varmt.

Hör nu av en annan vän att det var 22 snöflingor som kom på lördagsmorgonen, hm … Vem ska man tro på, tro på, tro på? Än hur det är så var det i alla fall vitt.

58 svar på “Jag besökte det svenska köket …”

 1. Den röda grytan hade min mor och de gulbruna kopparna min svärmor. Porslinsburkarna har jag också sett, men jag kommer inte på vart. Fin historisk triss!

  1. Tur att det finns mycket loppisar runt oss även om det ibland kan kännas att det är för många och vi inte hittar dit på samma sätt.

 2. Härlig triss med vardagshistoria! När jag växte upp hade vi precis en sådan röd gryta som den på mittenbilden. Jag minns att den användes till ”dopp-i-grytan” på julafton.

  1. Ja, helt naturligt är det ju att du och jag känner igen de två sista men jag har som sagt både haft och sett den första i vuxen ålder och de fanns även i en del hem när jag var liten, dock inte vårt.

 3. Helt underbar nostalgikick! Det var (nästan) bättre förr. Vi har nog samma smak du och jag;-) Å den här gången kom temat till dig!!!
  Sitter här på balkongen endast iklädd i t-shirt och njuter av 20 grader i strålande solsken. Hoppas värmen letar sig ner till där du är just nu. Jag menar hoppet lär ju vara ute för Luleå med omnejd;-)

  1. Jag inser också vad mycket jag har hemma som inte jag behöver ha kvar, det används ju inte. VI satte ju ihop två hushåll för ett antal år sedan och trots det har det kommit in nya grejer.

   Det är soligt här men några 20 grader i solen är det inte, blåser ganska friskt och ingen vindstilla balkong. =)
   Pratade med mamma och hon sa att det var fint väder nu och ganska varmt men inte 20 där heller.

 4. Tänkte på tapeten där, när jag köpte hus på 90-talet (idag bor jag i bostadsrätt) Men i huset där fanns det en liknande tapet, den hade suttit där sedan 50-talet och jag måste säga att de är så vackra :)

  1. Håller med dig och som jag skrivit tidigare tycker jag mig se att det enkelt vackra börjar komma tillbaka – allt är inte vitt och svart numera. =)

  1. Det fanns mycket kul att fota där men nu hann inte jag med det jag önskade, vi kom lite sent och hade lite annat att göra senare.

 5. Kul att läsa din text efteråt för precis som du fastnade jag för både tapeten och grytan. 70-talet…nja, det hoppar vi ;)
  Gillar verkligen din triss och vilken tur du hade!

  1. Det kan man gott skriva att jag hade, gillar inte så mycket att fota av mitt hem, bara lite ibland, och nu när jag inte ens har varit hemma på någon vecka så.

  1. Ja ni som är yngre får hålla er till att minnas det som finns på loppis och Tradera. =) Här är det aktuellt med loppis idag, inte för mig, och har du bra grejer och inte krafs så hinner du inte ens packa upp så är det sålt.

 6. Bilder som väcker minnen. Och en del gult och brunt finns kvar, varför slänga något som fungerar? Så min köksmaskin av märket Hugin är vackert ? orangegul … Idag skippar jag Fototriss men det är ju kul att kolla hos andra. Ha en en fortsatt fin helg!

  1. Du gör som jag tänkte men kunde ju inte låta bli som du förstår. Din Hugin har vi också haft hemma och funderar om mamma fortfarande har den kvar, kanske. Nu kommer det igen och då kan de vara bra för ”de som spar h*n har” .

  1. Personligen gillar jag grytorna som jag gärna skulle ha men de övriga är kanske lite opraktiska i dagens kök och vilka varor vi använder oss av.

  1. Det finns många minnen i de olika köksföremålen. Tror inte att de kommer att finnas lika många nostalgitrippar i framtiden när det gäller att byta och köpa nytt så fort som möjligt. Kvalitén är inte riktigt densamma, upplever jag.

  1. Det är ju mest sambo som är intresserad av platsen och hade jag vetat om det här hade jag nog gått dit tidigare och fotat lite mer, och bättre. Nu var vi ganska sena när vi kom dit och det fanns mycket mer av nostalgi.

    1. Det kommer säkert fler tillfällen, men nu lär det dröja till jag (eller sambo) vill dit igen -det förändras inte så mycket mellan besöken.

  1. Det var kanske lika vitt på 60-talet som det är idag, tråkigt tycker jag och då behövs de där färgklickarna.

  1. Jag hade inte tid att fota så mycket och därför blev det få bilder, lite fler än de här men ändå inte mycket.

  1. Tycker också att de är fina men numera är det kanske sällan att man har behov att de burkarna på samma sätt -kardemumma exempelvis, jag har absolut inte behov av sådan.

Tycker om din kommentar