Sköt om dig …

och varför vänta till det står 50+ i passet?

Som det gamla vardagsuttrycket säger, på ren svenska, – Sköt om dig och gör något innan det är för sent.

Kategori | Onsdagstema | Sköt om dig | hos Bildgatan
Tittar du i länkarna hos Onsdagstema kommer fler att värna om hälsan och välbefinnandet.

Det har väl aldrig funnits så mycket böcker, tidningar och artiklar om hur vi ska ta vara på oss själva som det finns idag. Alla är sin egen lyckas frisk- och skönhetsguru och tror på olika saker. Tittar man i mitt eget bibliotek (som jag delar med sambo) skulle kanske någon tro att vi är helt fanatiska och testat det mesta och verkligen gör allt för att hålla oss friska, alerta och lyckliga genom olika råd och rön.

Kost och Idrott med underrubriken ”Matens betydelse för prestation och hälsa” låter väl som en sund och bra bok, ganska självklart att de två hänger ihop.

Yoga, övningar och inspiration för välbefinnande. Ja, det sägs ska vara bra och ge … ja, just det både det ena och det andra i hälsoväg.

Naturläkarboken, i den finns säkert en hel del bra tips och gamla beprövade metoder.

Ibland är man ändå kanske beredd att ta till tunga artilleriet  – Läkarboken rätt och slätt.

Fast det är väl den här våra landsting helst vill att vi ska ta fram …

Då slipper de ju patienterna och får ägna sig åt det de är bäst på … nedläggningar genom administration och utredningar.

Själv tror och håller jag mig nog mest till den här typen av ”sköt om dig” och krya på dig”

”En stark krydda förlänger livet”

Samtidigt så ställer jag frågan:

Men tänk i alla fall på:

 – Gå aldrig till en läkare som har döda växter i sitt väntrum.

-Erma Bombeck (1927-96) –

 

Har jag läst dessa böcker? Nej, men en del är säkert öppnade och några visste (kom då inte ihåg) jag inte att vi hade, några av modell äldre (50+?). Även om misstanken är att ett flertal är inhandlade av mig, eftersom de är bra att ha och är det bokrea så är det. Jag hade garanterat kunna stå hela dagen och fota av hälsosamma boktitlar, men nu har även jag ett arbete att sköta och detta sker som friskvårdstimme. Pauser är väl också friskvård?

Kan berätta att det måste vara måtta med friskvården och idag är det inte tal om någon frisk luft för min del. Den är alldeles för frisk just nu -19,9 eller något sådant och i Haparanda (12 mil härifrån) läste jag att det var -33,00 (i morse). Nu ber jag bara att högtrycket åker mot Finland och inte ner längs kusten.  Fast … det är Jokkmokks marknad i helgen och då ska temperaturen ligga på minst -20,00 – det är en del av den drygt 400-åriga traditionen.

Nu åter till plikterna …

24 svar på “Sköt om dig …”

  1. Vi gifte oss efter 10 tillsammans, tror jag det var och det är nog 12 som gäller. Är också sambo nu, ska inte gifta mig fler gånger det räcker så bra med att bara älska. =)

 1. Så bra tolkat, det var en massa böcker om välbefinnande, mycket vet man hur man skall sköta sin kropp och hur man skall nå välbefinnandet, men vägen dit kan vara krokig med eller utan böcker. Hoppas att du får en fin Torsdag :)

 2. Inser här och nu att det finns ett jättelikt tomrum i mitt ganska stora och väldigt utspridda bibliotek ;) Tänker inte fylla det men instämmer i grundtanken. Man ska ha det bra så länge man har sig.
  Och man ska ha det roligt och man ska njuta – det tycker jag är viktigt.
  Gillar ”Klockan och Apelsinen”.

 3. Ja, här var det böcker om välbefinnandet och även motsatsen! Jag vågar sällan titta i läkarböcker för då om inte förr blir man ju jättesjuk … Men lite insikt skadar ju inte förstås så man vet när inte allt står rätt till. Men för det mesta tror jag på friskvård genom natur, frisk luft, motion och god mat i måttliga mängder. Och så en hälsokontroll en gång om året ;)

 4. Kanske att jag skulle ta och bläddra i några av dem. =) Full pott blir det aldrig och jag vet inte ens om jag alltid försöker. Nej, det gör jag inte men försöker leva ”lagomt” och det kanske duger ett tag.

 5. Första bilden och ordspråket är så bra. :-)
  Nog så sant, men inte alltid det blir full pott, allt rätt. ;-)
  I alla fall inte för mig. Men jag försöker.
  Du har en massa böcker som jag inte läst… några tycker jag verkar intressanta.

 6. Hälsa och välbefinnande är ju inte helt fel, just nu känner jag välbefinnande eftersom jag tittar på rådjuren som äter fodret vi var och köpte i dag:-)
  Vi har nog inte så mycket hälsa i vår bokhylla mer än en läkarbok vilken man inte tittar alltför ofta i kan ju bli hypokondrikervarning;-)
  Ha en bra onsdagkväll;-)

  1. Det välbefinnande skulle jag också vilja ha, tror inte attt det hjälper med att jag utfodrar här i stan … de kommer nog inte i alla fall.

   Hos oss är det mycket böcker av skilda slag och numera är det mest ”konstiga” som jag köper och snart är det bokrea. =)

 7. Perfekt tolkning till temat. Speciellt den första bilden. Jag hade nog behövt läsa några av böckerna så hade jag kanske kunnat undvika förkylningen.Ha de gott. Kram. Anita

  1. Ja, jag vet inte om det går att undvika. Jag gör inget och är i princip aldrig förkyld. Peppar, peppar, peppar ….

 8. Här fick jag ju nästan en chock! Har du införskaffat alla dessa böcker… just i fall att;-)
  Förstår att du inte har läst dom. Här ligger jag långt efter kan jag säga. Tror vi han en FASS från tidigt 1990-tal och Överlevnadsboken i hyllan. Troligen oanvända dom också.
  Din första bild var helt fantastisk förresten, snyggt arrangerad!
  Här var det 9,1 minusgrader imorse. En längre promenad under lunchen (utan överdragsbyxor gör att jag fortfarande inte har tinat upp.

  1. – Inte bara jag, skyndar jag mig med att försvara. =) Mmm, men en del av dem och det är en mycket liten del av alla ”konstiga” böcker jag har.

   Alla bilder ar delar av bokomslag, även den första som finns på den andra.

   Inte tinat upp och här är det över -20, enligt sambo -26 i Kalixtrakten ändå for han ut frivilligt igen. =)

Tycker om din kommentar