Historiens vingslag …

och förmågan att minnas är viktiga för många av oss. Vi ska minnas och kunna vår historia och speciellt en del historiska händelser är både intressanta även om de kan vara tragiska på olika sätt.

Jag funderar om de här minipiraterna i framtiden kommer att minnas varför de en gång var på just den här platsen, den här dagen i denna klädsel?

Kategori | Fredagsfoto –framåt| hos Bildgatan
Om du fortsätter till fredagsfoto och länkarna hittar du fler intressanta historier att minnas eller komma ihåg i framtiden och inte helt osannolikt att något skapat sin egen historia.

Vad är det då de ska komma ihåg?

Historien om Mustaparta som jag var och såg vid två tillfällen, och vid två hamnar i Haparanda kommun, Sorttisviken, eller Räpilahti som den heter på finska, på Seskarö och Haparanda hamn. Under sommaren 2011 som log mest hela tiden, idel ädel blå himmel och gul sol. Det är också en viktig sak att minnas i framtiden när vädergnället gärna vill plockas fram.

Föreställningen och historien berättades i fem delar under fem dagar. De färdades med båt mellan olika kustbyar och hamnar både på den svenska och finska sidan. Drar inte historien en gång till. Är du intresserad av att läsa mer kan du följa Mustapartalänken ovan.

Jag har tidigare skrivit lite kort och lagt ut några bilder från de dagarna – ”Det var länge sedan …” ”Läget i de norra delarna …””Dramatiskt värre” .

Min tanke med mitt foto är att återknyta till det Sinneskatten skriver i sitt inlägg för temat:

Så den här veckans tema vill jag att ni funderar på historia vi inte glömmer. Det kan vara bakåt eller varför inte tänka framåt på något som kommer att bli historia som inte får glömmas……är ni med på hur jag menar?

Jag tror det. Det här är ju redan historia men tänkte som så:  – Historien är redan en viktig historia men också viktigt att vi förmedlar det vidare så att det fortsätter att vara en viktig del i vår historia. Förstår du hur jag menar? =)

Ps. Kan göra dig uppmärksam på att jag fortfarande kommer ihåg … varför jag var där. Däremot fick jag leta för att hitta datumet.

14 svar på “Historiens vingslag …”

 1. Finurliga funderingar runt temat. Bilder är bra stöd för minnet för tex minipiraters kom ihåg. Fantastiskt mycket nytt jag har lärt känna medan jag går igenom veckans inlägg som tex Mustaparta som förut var en vit fläck.

 2. Förhoppningsvis så kommer de att minnas, många minnsesvärda stunder minns man. Idag har vi fotografier som hjälper till att få oss att minnas, annat var det förr.

 3. Om de inte minns så finns det kanske någon som kommer att hjälpa dem. Så var det i alla fall för min del när jag tillsammans med mamma och pappa titta de i album eller såg diabilder. Men i digitalkamerans tid blir det kanske inte så i framtiden…

  1. Det gör det säkerligen och jag tror däremot att med digitalkamerans hjälp kommer det att finnas ett så stort urval på nätet (eller vad det heter då) att de bara pratar in vad de vill veta och vips så finns de där framför ögonen.

 4. Intressant om Mustaparta. Har inte läst om honom tidigare annat än på din blogg. Men säkert väldigt dramatiskt och kul att se föreställningarna. Och det är väl så att vi skapar alla vår egen historia, och då får man hoppas att man gärna minns den.
  Ha en skön helg!
  Leena

  1. Tycker att det är intressant och kul att se sådana här föreställningar, bara jag får fota också. Mycket jag inte visste att jag behövde veta och sedan när jag vet så är det roligt att läsa mer.

 5. Galant löst Margareta!!! Bakåt två gånger åsså framåt tänkande! Åsså får jag bättra på min allmänbildning på köpet. Inte illa en fredag, där hjärncellerna är djupfrysta. Nej, inget gnäll om vädret här inte. Jag menar vi fick ju vintern tre månader senare än ifjol, så jag klagar inte;-)

  1. Du är uppmärksam. =) Om dina är djupfrysta, vad är då mina?
   Just det, först nu har kylan kommit och det hinner inte ens gå en vecka så gnäller vi.

Tycker om din kommentar