Öronmärkning, …

är ett av de vanligaste och viktigaste sätt för en renägare att urskilja sina renar från andras.  Ett renmärke är ungefär som en logga för ett företag och på ett liknande sätt som en företagare måste ansöka och få sitt namn godkänt måste också renägaren göra detsamma med sitt renmärke, även om jag tror att det är betydligt svårare att få ett renmärke godkänt. De märks i brosket på örat men det förekommer även märkning på pälsen, du kommer att se det vid fler renbilder hos mig.

Kategori | 365 + 1 foton 2012 | Öronmärkt– 365 | hos Bildgatan
Mer publicerade foton i olika teman finner du i  365 + 1 foton 2012.

Titta så fint renen försöker visa sitt renmärke till mig och jag fattade inte det förrän jag kom hem och såg ordet öronmärkt. Kanske nästa gång att jag får chansen att ta fler renmärkesbilder. Lite suddigt men visst syns det och sedan vid renskiljningen kan ägarna skilja ut sina renar från de övrigas. Detta sker inhängnat i olika samebyar, om jag inte är helt fel upplyst. Att ha privilegiet att äga renar är inte alla förunnat – och du ska aldrig fråga en renägare om hur många renar h*n har, det är som att fråga dig eller mig om hur mycket pengar vi har på banken – om vi har några.

3 svar på “Öronmärkning, …”

  1. Jag struntar väl i hur många renar en renägare har. Jag vill bara äta renfilé, renbog eller andra delar av detta djur till priser som inte är satt med 08-mått;-)

Tycker om din kommentar