Den elektriska utvecklingen

och våra elleveranser ser ut som de gjort under det dryga halvsekel som jag har levt och många årtionden före mig. Nu ska jag inte gå in på tidpunkten då sådana här stolpar började leverera elen till hushållen.

Men visst är det konstigt? Här sitter vi med trådlösa nätverk, våra Iphone’s, paddor, minidatorer uppkopplade med hela världen var vi än befinner oss. Till och med här på ön har turbo 3G kommit igång, under vissa tider på dygnet – 4G får vi nog vänta på till ni andra sitter med 10G eller någonting annat.

För att då återgå till elstolparna … va? Vad är det jag ser? En gammal stolpe som verkligen har sett sina bättre dagar, en pyramidformad plåthatt fastspikad utanpå. Några rostiga stålbjälkar tvärsöver och sedan har man tagit ljusmanschetter i plast mellan de gamla kontakterna som ser ut att ha spruckit på vissa ställen. Från detta går alltså trådarna som levererar vår ström.

Kategori | 365 + 1 foton 2012 | Kraft– valfritt | hos Bildgatan
Mer publicerade foton i olika teman finner du i  365 + 1 foton 2012.

Nu är jag inte missnöjd på något sätt, utan är superglad över att det finns ström även på vår ö. Jag vet också att utvecklingen fortskrider och hemma ser de väl inte riktigt ut så här … och på andra orter är de nedgrävda. men ändå?  Har inte utvecklingen gått lite sakta fram vad gäller vår elförsörjning? Jag kan ändå inte få ur mitt huvud att det ser ut som att något barn lekt och byggt en kul grej, fast det har ju funkat under många år och varför då förnya sig.

Ps. Sambo skrattar åt mig och frågar vad jag nu har fått för elspöken i min hjärna – lite för mycket vind- och solkraft under dagen?

Nåja, nu ska jag åtminstone vila ovanstående (de där cellerna) från all kraft (även den trådlösa) och lägga mig en stund framför TV:n.

5 svar på “Den elektriska utvecklingen”

  1. Och här nere får vi betala tre ggr så mycket för elen.Och många hushåll blir strömlösa när det blåser lite mycket., Det är orättvist hur man än ser det. Ha de gott.Nu skall försöka lägga min ömma kropp. Anita

  2. Enligt principen”är det inte trasigt behöver det inte lagas” har mycket fått vänta på modernisering *tänker på delar av sitt eget hus* MEN man KAN ju kalla det charmigt?

  3. Javisst är det konstigt, speciellt med tanke på det skyhöga elpriset. Ingen förnyelse alls.
    Ännu märkligare är dock att dessa antika stolpar fungerar alldeles ypperligt. Jag menar hur många gånger har it-nätet pajat och hur många gånger har jag haft strömlöst. Det sistnämnda en gång på 20 år.
    Å om du tror att ditt fina fotoobjekt är gammalt – på riktigt alltså – bör du kika på elinstallationerna i medelhavsområdet. Rena härvor, men dom funkar dom med!

Tycker om din kommentar