En stor mekanisk hjälpreda …

har denna en gång i tiden varit -vår gamla hamnkran.  Som nu ska renoveras och bevaras som ett monument i staden.

Kategori | 365 + 1 foton 2012 | Hjälpreda – 104 | hos Bildgatan
Mer publicerade foton i olika teman finner du i  365 + 1 foton 2012.

På samma sätt som rostbollen har nog även det här monumentet en stad lika kluven som rumpan, för eller mot.  Anar dock att det är mer positivism vad gäller hamnkranen än över rostbollen.  Har en känsla av att jag återkommer med fler detaljer i  ytterligare teman. Det var inte första och inte heller sista gången kranen fotades.

7 svar på “En stor mekanisk hjälpreda …”

 1. Bra att dom bevarar denna mäktiga hjälpreda!!! Är så trött på allt som rivs och allt trågigt och stereotypt nytt som byggs! Alla kulturskatter försvinner. Heja Luleå som bevarar detta landmärke! Önskade att Stockholm kunde ta Luleå som förebild!

  1. Tycker jag med och det är nog inte annorlunda i Stockholm, tyvärr.

   Att ta Luleå som förebild är nog ganska många år försent – här ska allt vara toppmodernt och ju mer man river desto bättre tycker våra folkvalda. De tror att de vinner och kommer att få sina nya 10 000 nya invånare när det lägger ner och river allt. Luleå har absolut inget av de gamla byggnaderna kvar. Det fanns en gång ett kommunalråd (tror jag han var) som rev allt som han hade syn för, grävskopan var överallt. Vårt nuvarande älskar också nybyggnation (även om jag anser honom vara duktig på andra saker, några i alla fall) vilket gör att Luleå är en trist och tråkig stad, tror inte att någon människa i världen skulle kunna påstå att den är njutningsfull.

   Den kanske fungerar för de som inte ser utan bara vill ha.

  1. Nej, och hade vårt ena (ja vi har två trots en sådan liten stad) kommunalråd fått bestämma hade den inte heller fått stå kvar. Som tur var fanns det högre makter i det här fallet och FB har kanske gjort sitt. =)

   Kockums det är ju något som verkligen känns svenskt och bara borde …

 2. Vilken hjälpreda vill jag påstå….ingen vanlig piga.
  Och förresten kunde du klämt två teman med mekanisk och hjälpreda då hade du som fått två flugor på smällen….
  Men denna kran kräver nog en närmare detaj fotografering,

  Tjinglingplingpling….

  1. Tänkte på det men visste inte riktigt vad reglerna sa.

   Mer detaljer hoppas jag att det blir, men … vi är ju inte så mycket i Luleå från och med nu. Inte när vi har möjlighet att åka härifrån.

Tycker om din kommentar