Riktigt gammalt, …

eller bara gammalt. Det beror väl på vem jag frågar, och numera försöker man ju att ge en patina känsla i nya föremål för att de ska se riktigt gamla ut. Hmmm … och sedan slänger vi en massa gamla prylar och köper nytt som kanske är gjort och behandlat så att det ska se riktigt ålderdomligt ut.

Måste skriva att egentligen så förstår jag  mig inte på människan, vilket inkluderar mig själv.

Någon som absolut inte slängde prylar och inte ville att saker skulle se gamla och slitna ut var nog den här mannen, numera ganska ärgad av väder och vind.  Jämtbonden som jag fotade på Jamtli i mitten av april.

Samma dag fotade jag också de här atleterna i en fd fotografs skyltfönster (också på Jamtli) och jag förmodar ett de tre numera är helt i patina.

Tyvärr (bara för det här fotot) var solen så stark den här dagen att blänket inte gick att undvika när jag inte hade något bra filter.

Men det här människoporträtten får vara mitt bidrag till patinatemat och lite eftertanke till hur patina uppfattas idag och hur det var på den tiden då de här männen levde.

Kategori | 4U2 fotoutmaning | Patina | hos Bildgatan
Vill du se mer gammalt? Kika in i länkarna hos 4U2 fotoutmaning.

10 svar på “Riktigt gammalt, …”

 1. Tankeväckande … jag vill gärna ha saker som är gamla, och ibland går jag i fällan att köpa något som är gjort för att se gammalt ut. Men det är ju inte riktigt samma. Idag kom vi på att vi har en låda fullt med kopparbyttor på vinden, inte så trendigt just nu men de är ändå gamla och sköna. Nu ska vi ta ner dem och se om de kan användas – de är ju ändå äkta. Och kanske riktigt vackra? Vi få se.

 2. Patina kan betyda så mycket, vi uppfattar den väldigt olika. Patina är för mig saker som levt, som fått karaktär av tiden som du så väl visar. Bilden på herrarna ger oss betraktare en del att fundera över och det är just detta jag saknar med shaby chic . där har inte tidens tand varit och det blir inte samma sak. Detta är min uppfattning, finns de som har en annan och ja, vi är ju självständiga individer.
  tack för ditt bidrag! :)

 3. Ville bara kika in och berätta att det snöar hemma hos mig…
  så håll dig till södra sverige i värmen och våren…

  Tjingelingen.

 4. Ja, ”nuförtiden” behåller vi väl inte saker tillräckligt länge för att de ska få patina ;-)
  Fina bilder!

 5. Håller med om att människor är märkliga i sina val – ofta bundna till tiden. Tex är många gårdar på Bjäre byggda så att ladugården skymmer den vackra utsikten. Den värderades inte förr – nu vill alla ha utsikten fri :)
  Fina val du gjort för temat :)
  ha en skön helg!

 6. Andra fotot är ju helt makalöst fint.. Patina som jag uppfattade först som ärgat, men det kan man väl kalla lite slitet eller avfärgat oxså .. Skulpturer är inte riktigt min grej ..

 7. Håller 100% med dig om allt du skrev i första stycket. Det är nog maken som lärt mig det;-)
  Dom där shaby chic sakerna med fusk patina står mig rat upp i halsen kan jag ju säga.
  Vad gäller skulpturen så avstår jag – är egentligen ingen skulpturmänniska, vilket är konstigt, då jag visade en gammal och av duvor nergången skulptur själv igår.
  Å gubbsarna på bilden är nog inte riktigt min typ heller;-)
  Toppen bidrag till patina iaf.

  PS. Klurar fortfarande på OL:s valfri april och 4U2:s patina. Undrar om jag kommer på nå’t;-) DS.

Tycker om din kommentar