Ett sportreferat i en helt annan klass …

Beate kom med en kommentar i ett tidigare inlägg och tyckte det skulle vara intressant att läsa ett sportreferat av mig efter finalmatchen i fotbolls-EM (misstänker att hon efter detta inlägg inte gör någon mer önskan hos mig). Jag hade ju skrivit att jag skulle ”se” matchen så då var det klart att jag måste göra henne till viljes.

En sak vet jag med en säkerhet av 100%Bollen är rund.

Men, det finns ett stort men och det är att jag inte har någon koll alls, på varken spelare eller regler.  Offside – ja, jag har gått domarutbildning i fotboll men någonstans därifrån till dagens datum måste jag ha fått en stor och tung fotboll i huvudet och allt som har med den runda bollen att göra rann ut.

Därför gör jag det på mitt sätt och sedan får ni fundera om vi har tittat på samma match, vet inte ens om sportkommentatorerna på TV sett fotboll i vissa lägen, återkommer till det.

Ska Spanien bli det första landet i världen med tre mästerskap på raken?  Det var frågan på mångas läppar innan matchstart. Hur blev det då? Ja, det blev visst så och nu är de världen bästa land genom tiderna, i fotboll alltså. Här i rummet kan jag lova att mina fotbollskollegor är nöjda och belåtna.

Här kommer alltså mitt referat från matchen, det hade pågått en stund när jag läste Beates önskan.

10:08, 8:an skjuter över mål, men vänta nu … ja det var en röding (visste inte att de spelade fotboll), alltså Spanien.

Ekonomichefen blåser av, hm … en ekonomichef som domare, hur bra låter det men de säger att det är en domare i ropet.  En ekonom bör få debet och kredit att gå ihop, men en fotbollsmatch, och en final i synnerhet bör väl inte ha det slutresultatet?

Tycker att det är många blåingar som ligger efter marken och ”simmar” när det borde vara rödingarna som simmar bäst.

Xavi Hernandez har tydligen 115 landskamper i dag och enligt mina ”kollegor i rummet så har han börjat bra.

MÅL och nu skriker de i rummet, förmodar att det är Spanien.  Kör på så där pojkar, nog ska det lösa sig det här, säger svägerska.  Silva heter tydligen målgöraren och jag såg sidomålet läggas in. Randiga gulröda hår flyger i vinden på läktarplats.

Den där har ramlat ner, säger svägerska, Balotelli läser jag på tröjan. Frispark för Italien, 15:29.

Han stod som en kyrktupp och kastade inkast, hör jag reporten säga, men vet inte vem han pratar om och än mindre från vilket lag. Men att stå som en kyrktupp borde ju innebära att han är helt stel och varken kan röra armar (vingarna på kyrktuppen) eller ben.  Det inkastet skulle jag verkligen velat se, hur någon som inte kan röra något kan fixa ett inkast. En del kyrktuppar kanske kan snurra efter vinden, men det hjälper knappast en fotbollsspelare.

Blev surr på TV:n så vi missade lite, men inget större verkar ha hänt.

Balotelli och någon annan stod inom målområdet, men det hjälpte inte.  Självklart eftersom bollen är det grundläggande elementet i sammanhanget och den tillgången fick de inte.

Blå trea haltar och jag hör reportern säga, muskulösa problem med honom tidigare.  Färdigspelat efter 20 minuter.

En hästsvanskille med ”skägg” kommer in, påminner lite om min äldsta för något år sedan. I utseende alltså, fotboll har han inte spelat sedan barndomen, men intresset är stort.

Så där får man inte gå in i en duell, hör jag någon säga. Aha, nu är det fäktning som gäller. Ganska hög tolerans i spelet och det ger ett ganska skönt … nu kom hörselproblemen in, hörde inte vad som blev skönt, men något var det.

Sila mygg och svälja elefanter, eller kameler, nu har reportrarna helt plötsligt svårt att bestämma sig över skillnaden mellan elefanter och kameler … mitt under en spännande EM-final.  Känner de inte till skillnaden börjar jag fundera om de alltid vet vilken idrott de refererar.

Italien en friskpark 28:51 av första halvlek.  30:05 berättar reporterna att Spanien leder EM-finalen med 1-0.  Aha …

Italien läser spanjorernas passningsspel, sambos kommentar.

Italien vet hur man ska använda XXX (har problem med att höra och komma ihåg namn) på bästa sätt, där tvekade jag inte, eftersom det är fotboll så är han fotbollsspelare och bör användas just som en sådan.  Tänk om alla skulle heta Torres, vad enkelt mitt liv att referera fotboll skulle vara.

Nu var det skott … från något lag. Jag har fullt upp med att skriva, hur tusan ska jag hinna se matchen.

Hästsvansen (6) måste tömma näsan innan han gör inkastet, mycket verkar det finnas i fotbollsspelares näsor.

Vågen går för fullt på läktaren men jag förstår inte varför, något speciellt händer väl inte? Förutom att ljudet på TV:n försvann ett tag.

2-0, 40:35 och här skriker de lite i rummet. Måste fråga nu vem som gjorde målet – Alba (nummer 18), heter han visst om jag uppfattade det rätt. Uppfattade åtminstone att han är den yngsta i det spanska laget.

Högtryck bland de rödgula håren på läktaren.

Gult kort till en Italienare, nu är han ju nästan svensk, blått och gult.

Boxar (nu är vi inne på en boxningsmatch) och styr ut bollen hör jag, men … blir det inte hands då?  Eller, det kanske var målvakten de pratade om.

Statistiken visar fördel Italien efter första halvlek, men det hjälper ju inte när det är målen som gäller och där finns det bara en plump i protokollet, eller inte ens en plump utan en ihålig cirkel.

Nu drog de in Kurre Hamrin i matchen, vet inte vad han gjorde där men något var det, förhoppningsvis i det italienska laget om han inte får vara svensk längre.

Någon som har blommat upp igen vid 33 års ålder, de lät förvånade. Undra hur de skulle låta (eller se ut) om jag påstod jag blommar upp flera gånger/år och att jag är … just det, 33 var länge sedan.

Nu fick han ordning på fötterna, men det är ju mer tur än skicklighet av de italienska spelarna säger en av reportrarna.  Men hallå? Är det inte just fötterna man bör (måste) ha absolut ordning på om man ska spela fotboll. Det borde betyda att italienarna överhuvudtaget egentligen inte kan spela fotboll, de har bara tur när de lyckas? Hm, prova säg det till en italienare.

Dags att applådera Italien ännu mer som gått till final utan att kunna spela fotboll – heja Italien. Allt snack om hur viktigt det är med talang, träning och teknik är alltså bara helt onödigt och bortkastad tid. Nej, köp en lott istället.

Nu blir det byte rakt av – kan man byta på något annat sätt.  Nästan byte eller …?

Nu blir det ett mål, 2-1, vänta får vi se om sambo har rätt. Nej, han hade rakt över målet fel.

Hörde nyss att det var 25:e nickmålet i turneringen, kanske var ett av målen en nick, vad vet jag som redan glömt, för något mål blev det inte nu.

Nu blir det åka av – fortfarande tror jag att de använder fötterna och inte åker på någonting. Jag och sportreportrarna tittar absolut inte på samma idrott eller har samma bild framför oss.

Nu spelar de stackars italienarna med tio spelare – orättvist tycker jag.

Orange, McDonalds, Sharp, Canon, Carlsberg, Castrol. Powerade, Continental, Hyundai, Kia Cee’d, är det namnen på de tio som är kvar?

Man vet vad man vill åt, säger reportern. Det vet jag också utan någon expertkommentar, segern.

Ekonomichefen fick inte debet och kredit att gå ihop i den här matchen, just nu en differens på 3 och i fotbollssammanhang är det väl en ganska stor diff. Skulle vilja se den revisor som godkänner det.

6 minuter från slutet.

Till och med matadoren har slitit sig från tjuren och finns på plats.

Han kan inte springa, han kan inte nicka, han kan inte tackla … tackla, när blev det tillåtet i fotboll. Måntro om de nu gått över till någon gammal ishockeymatch.

Nu blev det visst en ännu större differens, snart är det gallerskakning för ekonomichefen om skillnaden blir större. Jag som brukar leta ören.

Dom är utrullade (italienarna), de ligger under med 4-0, i min värld är det röda mattan eller gräsmattan som rullas ut, åtminstone inte människor.

Tänkte verkligen kolla in om det fanns några snyggingar, men hann inte med och varje gång jag såg en så såg jag inte siffran.  Men en hann jag se alldeles i slutet – Blå elva, kan det vara något eller såg jag fel. Linserna mina är inte alltid att lita på.

Har ni sett samma match som jag?

Vill någon anlita mig för fler sportreferat så är det ok, hör av dig så kan vi diskutera mitt gage.

Var det kanske så att du inte förstod någonting? Gör inte något, för det kommer säkert fler tillfällen då du inte heller förstår vad jag skrivit och då förstår du att du inte alltid förstår.

En sak förstod jag – Spanien vann finalen och är alltså ett hyllat landslag i Spanien.

6 svar på “Ett sportreferat i en helt annan klass …”

 1. Det finns alltid flera sätt att tolka saker och ting på. Och inte gnäller du över hur tråkigt det är medan matchen pågår.
  Det blir en positiv och rolig sammanfattning av EM-finalen
  till glädje för många entusiaster och ointresserade i efterhand!
  Ska skicka en länk till TV-sporten!

 2. Vilket toppenreferat. Haft kul i många minuter så jag missar första delen på Allsång på Skansen. Det här var roligare. Ha de gott. Kram.

 3. Hahaha, jag hade oxå lovat Beate ett referat, men jag tröttnade på kommentatorerna redan innan matchen och lät min helt fotbollsointresserade familj locka mig med sitcom på dvd i stället… Tur att du skrev ett referat i min smak, så jag vet vad jag missade!

 4. Hahaha, jag såg inte matchen. Vilket inte gör något, för efter att ha läst detta referat så har jag nu en fullständigt klar bild av hur matchen fortlöpte. Och slutade. :-D

 5. Började läsa ditt referat på bussen, fortsatta på t-banan och kan tala om för dig att jag sällan haft så roligt:-))))
  Du la verkligen märke till allt utom självaste spelet, vilket är helt okej tycker jag;-)
  Du belyste alla synvinklar utan att kolla fotbollen. Även det förstår jag, då du under 93 minuter fokuserade på allt utom….
  Bra gjort tjejen! Jag kommer att be om fler matchreferat, var så säker:-)

  PS. Den blå 11 heter Antonio di Natale och blev inbytt efter paus, dvs efter 1:a halvlek som varade i 45 minuter + 1 tilläggsminut;-) Han är inte direkt min typ, så honom får du behålla för dig själv. Jag nöjer mig med den italienska målvakten, du vet han med en etta på ryggen och en grön dräkt;-)

Tycker om din kommentar