Nu har sambo öppnat locket …

och den ljuvliga doften sprider sig fort över lägenheten, satt vid datorn och funderade om mannen hade taskig mage, till jag kom ihåg vad som skulle serveras. Trots mina associationer älskar jag doften av surströmming. Konstigt eftersom jag inte tycker om lukten när någon är risig i magen eller när jag åker förbi ett pappersbruk -då helt plötsligt är det lukt och inte doft.

Kategori | 365 + 1 foton 2012 | Doft …  –38  hos Bildgatan
Mer publicerade foton i olika teman finner du i  365 + 1 foton 2012

Eftersom mina smaklökar gillar rommen, är Mannerströms underbart goda romströmming ett måste och att få rensa fisken är också en viktig del av måltiden när det gäller denna strömming. Filéer ger jag tummen ner för, även om jag äter dem när de serveras.  Att en göteborgare gett sitt namn till denna delikatess tycker jag också är lite roligt. Månntro om Sjömagasinet serverar denna rätt?

Funderar om grannarna satt klädnypor på näsan eller om de öppnar dörrarna mot trapphuset för att få till sig mer av den ljuvliga doften, för surströmming luktar inte, den doftar.

Jag vill fortfarande ha kvar alla premiärer, surströmming och kräftor exempelvis, att ta bort dem är som att tänka tanken att vi plockar bort jul- och midsommarafton och alla får fira dem när de vill, hur kul skulle det vara?  Det är väl det de ”kloka” har gjort, men ser att vi fortfarande håller på traditionerna, åtminstone här uppe. Jag gillar förändringar men inte när de ruckar och ändrar det heliga.

5 svar på “Nu har sambo öppnat locket …”

  1. Haha, jag har aldrig vågat mig i närheten av en öppnad burk surströmming. Och har inga planer på att smaka, det finns ju så mycket annat gott att prova på. ;)

  2. Älskar surströmming och naturligtvis doften. Bara tanken på när man öppnar burken.
    Är inte norlänning men det går bra ändå (stockholmare av födsel och ohejdad vana)

  3. Född uppåt landet, var inte så gammal när vi flyttade neråt, däremot har jag fått vara med om när föräldrarna har öppnat de burkarna, jag minns första gången. Jag vägrade gå in i bostaden ;)

  4. Som du vet är jag en av få icke norlänningar som absolut ÄLSKAR surströmming. Nu har vi ju inte ens klarat av kräftorna än (på lördag slår vi till) men jag längtar redan efter surströmmingspartyt på huvudgatan i Sundbyberg. Ja inte följer maken med, men en arbetskompis från Storuman och hennes systrar. Vi har gjort det i sex år nu och det är grejer det. Vi har t o m med eget bestick, då plastbestick inte klarar jobbet.
    Å – tro det eller ej – jag älskar rommen, den slinker ner med gusto.

    PS. Ditt märke har jag aldrig sett här. Har aldrig köpt surströmming i burk själv. Mina grannar skulle nog klaga hos HSB och jag skulle inte ha en make kvar;-) Å ”doften är nog det enda jag inte håller med dig i sammanhanget – jag bortser ifrån ”doften” i stället. DS.

Tycker om din kommentar