Kommer ni ihåg plockepinn, …

visst är det så spelet heter? Spelet där det gäller att vara riktigt stadig på handen, ungefär som när man ska fota.

plockepinn

Alla pinnar skulle plockas upp med handen utan att något annat än den pinnen rörde sig, minsta lilla rörelse och du var borta. Kunde du få upp den enda svarta (tror att den var svart) så var den ett hjälpmedel för att flytta och plocka upp de övriga -allt blev mycket enklare och roligare, åtminstone om man ville nå resultat och helst vinna. =)

En gång i tiden var jag inte bara ganska utan mycket duktig på spelet, vet inte hur jag skulle klara det nu. När jag tänker på fotograferandet så misstänker jag att det inte skulle vara samma klass på mitt spelande idag.

Utan hjälpmedel är det svårt och kanske hjälpmedlen många gånger är viktigare än själva kamerahuset, det är så men vi tänker inte alltid  på det när vi står där och ska köpa kamera för testresultaten säger att … Jag har ett bra kamerahus och några bra objektiv, men inte alla håller den klass som kameran kräver för att komma upp till de där testresultaten jag läst att kameran faktiskt har. Sedan finns den viktigaste aspekten – den som står bakom kameran. =)  Det spelar ju ingen roll hur bra prylar jag har om tekniken inte behärskas till fullo och det gör den inte för mig, därför är det självklart att bli mer och mer kritisk till det som fotas, ju oftare det klickas.

Används inte de hjälpmedel som finns att tillgå, tas det inte tid till att ställa in och fixa med allt som behövs, används inte ”rätt” objektiv till det som ska fotas så … självklart att inget blir bra. Har blivit en aning bekväm och orkar inte dra med mig fler objektiv och stativen står mest uppställda på kontoret, till ingen nytta.

Nej, det är som att spela plockepinn – koncentration, använda hjälpmedlen som finns, tålamod, om det ska ske någon utveckling.

Visst blir det bra foton genom att bara klicka och låta kameran gå på automatiska inställningar och autofokus, men … så vill inte jag ha det även om det under sista tiden varit enklast och framförallt säkrast. Det är slut med det och nu vill jag återgå till mitt gamla jag.

Åker ut på en fotodag och alla foton är skit vid hemkomsten – låt gå för det, jag har åtminstone tränat och provat mig fram, till något som inte funkade. Kanske att jag kommer på vad som felas och nästa gång – lika dåliga foton, men fortfarande har det varit mycket roligare med att testa. Ska sluta fundera över fotokvalité till den dagen jag själv kan säga att, nu kan jag de här inställningarna och vet hur och varför så mycket blivit skit.

Inte ett foto under helgen, men helgbilden får bli helgens fundering istället och veta att jag önskat att … Har suttit och klottrat och lekt med penslar mm vilket också resulterat i några bilder, men inte med hjälp av kameran.

Ps. Kan väl inte påstå att jag går under någon av de regler som gäller för helgbilden – en fotoutmaning, men ville bara länka till Marit och hennes tema.

5 svar på “Kommer ni ihåg plockepinn, …”

 1. Tänk vad bra spel det fanns förr när det gick att göra något gemensamt. Nu sitter alla med varsin Mobil och spelar själv. Som jag kanske har skrivit innan när det gäller fotograferandet så är det inte kameran som gör jobbet utan den som står bakom. Försöker skapa bilden redan i kameran. Om man hinner så klart. När det gäller sport var det 1000-dels sek. Nu har vi nästan snöfritt men vi väntar på januaristormen i natt. Ha de gott. Kram.

 2. Plockepinn har jag spelat med Colin, men jag tror inte jag minns att jag var så bra på det.
  Sen spelar vi alltid Memory och det är han fenomenal på, vilket minne barn har,
  jag känner mig som en virrpanna och blir helt utan koncentration.

  Det där med fotandet.
  Jag är ju en människa som inte kan mycket om teknik,
  så alla inställningar låtsas jag bara vara duktig på…
  skruvar å grejar och folk tycker jag är duktig…hahahaha…men i själva verket luras jag bara…några skott blir bra hundra blir dåliga.

  Men ett stort TACK till Rantafar som köpte den lilla fotostudion till mig,
  jag älskar att borra in Nikon där å klicka.
  Försök få du se !!!!

  Och sen klickar vi vidare som om ingenting har hänt….
  och jag tycker att du är skitduktig på det du gör….
  nu vet jag ju inte ens riktigt vad ditt jobb består i men förstår att du jobbar mycket med datorn….
  har du och BP samma yrke ???

  Tjingelingen från en frysen Rantamor, ute blåser det heller inga sommarvindar !!!

 3. Plockepinn minns jag väldigt tydligt, var aldrig bra på det som barn. Är inte heller nuförtiden bra på att hålla kameran med stadig hand när jag fotar.. jag har varit på dop i helgen, använde mitt 50 mm objektiv och 1,4 i bländare eftersom det var inomhus och jag inte ville använda blixt. De flesta bilderna är suddiga.. så fruktansvärt irriterande. Kanske skulle jag ha ökat bländartalet och istället ställt upp isot, tycker det är så svårt att få till alla inställningar.
  Jag tog mig friheten att göra en länk i länklistan till ditt inlägg, det här inlägget funkar ju utmärkt i helgbilden!

 4. Ja, jag är ju såpass gammal att minnas plockepinn och jag var lika duktig på det som du. Men eftersom jag inte sett plockepinn för försäljning på år och dag så har jag inte en aning om hur det skulle gå med det här och nu.

  Men om du har ”kluddat” bilden till temat så måste jag säga att du är fruktansvärt duktig på det än idag!!!

  Det där ed fotografering har ”vi” ju diskuterat många gånger om jag minns rätt. Har man ambitonen att bli en (ännu) bättre fotograf så gör man som du gör… och blir uppmärksammat på allt man gör fel.

  Är man som jag – totalt befriat från att vara duktig på att fota – så struntar man i alla dessa proffs och gör som man vill. Man bara njuter, tycker om ett motiv som man upptäckt och som man är säker på ingen annan skulle lägga märke till.

  Tur att vi alla är olika, men fotografering är kul, bara man har roligt medan man ”tänker” blogginlägg;-)

Tycker om din kommentar