Teknikens under, …

är bra, bara man slapp läsa manualer – hatar manualer. Tänk vad enkelt allt var på Kodak Instamaticens tid. Kommer ni ihåg, om inte ta en titt – Blixtkuben. Det var bara att sätta på och sedan vrida efter varje foto. Lätt var det, både i teknik och vikt.  Inga tankar på inställningar, och många val finns det. Men visst, miljön måste sparas på det nya sättet och jag förstår min x-man när han ”gnällde” över fotokostnader, barnbilder på den tiden. Trots att det inte handlade om flera tusen bilder på någon dag, utan 36 på sin höjd.

Tänk er att gå ut med digitalkameran och veta att 36 bilder är absoluta gränsen … inte ens lönt att ta fram kameran.

Snabba-blixten

Det är ingen lek det här, nu har jag inte kommit så långt med den … av förståeliga skäl – för mig i alla fall. Men den kom ju till nytta i fotostudion när jag skulle testa att fota en produkt, produktfotografering heter det visst – utan blixt, men med blixt.

Användarhandboken är inte någon nöjessysselsättning, har fått ta hjälp av sambo med de blixtsnabba lösningarna, han som klarar av att läsa manualer och det viktigaste att förstå dem och kunna förmedla kunskapen till hon som håller på att gå upp i atomer av frustration, på gränsen till hysteri. Allt löste sig och nu klarar jag av att använda den som en extern blixt, men inte mer. Ni ser ju mina sidmarkerare och då har jag bara skummat.

blixtmanualen

Jag skyller allt det här på min generations fostran och skolgång, inget mörker på mina duktiga lärare men tiden såg ut så. Inte många tjejer som valde teknik under min skolgång,   visste inte ens att jag var det minsta intresserad – men då fanns ju Instamaticen. =)

Jag har alltid haft lätt för mig och det är inte heller alltid bra då mycket av intresset försvinner när det saknas nya utmaningar. Det är inte bara de som har det lite tyngre som behöver extra uppmärksamhet. Vet inte om jag har rätt, men många gånger är det de som ligger i det gyllene snittet som lyckas bäst. Som tur var hade jag en pappa som inte brydde sig om att vi var flickor, utan vi fick vara med och ta del av hans intressen – generna har börjat visa sig nu i mer mogen ålder – bättre sent än aldrig, eller?

Jag vill veta vad som händer om jag gör si eller så, vad som ligger bakom i ett program, hur det påverkar mina handlingar. Allt detta sammantaget gör att min irritation kan vara ganska högljudd, bara här hemma, på mina arbeten försöker jag att lösa det på ett betydligt smidigare sätt. Men jag vill veta och kan lägga ner ganska mycket tid på det andra ser som petitesser … bara det fungerar, så har vi alltid gjort.

Kan inte skriva att jag aldrig är riktigt nöjd, men mycket kan göras bättre och effektivare. Och bara jag får en praktiskt eller teoretisk lektion i hur något är så är jag igång och brukar kunna klura ut resten, åtminstone det jag känner till. Det jag inte vet saknas inte förrän behovet uppstår genom att någon/något gör mig uppmärksam  på möjligheten. Då är jag igång igen med någon ny teknisk sak eller ett program som jag bara måste ha – och väntetider existerar inte för mig. Månntro vilka bokstäver det går att sätta bakom min personlighet?

För att gå vidare och komma ur det här kan jag berätta att vi har ett helt underbart väder strålande sol och en temperatur runt nollsträcket. Efter Vinterstudion ska vi ta oss ut en sväng, hoppar över det alpina som inte ligger under mitt idrottsliga intresse.

PS. Jag måste säga att Marit Björgen är en storfavorit hos mig (förutom de svenska tjejerna) med både astma och hjärtproblem och ändå så suverän, nästan omänsklig. Vem vet, man hade trots allt kunnat vara en Björgen om inte om fanns.

3 svar på “Teknikens under, …”

 1. Har också en sån extern blixt, men den är inte så avancerad,
  men den heter också Speedlite .
  Speedlite Di622.
  Den är rätt lätt att använda eftersom det inte är så mycket inställningar.

  Jag brukar verkligen läsa bruksanvisningar annars skulle jag inte alls kunna använda mina grejer….
  men så har jag också som du god hjälp av Rantafar…ja du har inte hjälp av Rantafar men av din gubbe.. =) =)

  Hahahaha…läste Beates kommentar hos dig igår….=) =)
  Ja jag skriver nog hellre än bra !!! =)

  Ha nu en finfin vecka.
  Tjingelingen.

 2. Manualer läses vid behov ;) Ibland känns det behovet av på en gång, men om jag har tur klarar jag mig länge innan det behovet dyker upp!
  Jag blir klart imponerad av alla dina bokmärken och ditt tillvägagångssätt!
  Bokstavskombination? Jag brukar säga att jag har en, unik för mig: e.v.a. – något jag får l ära mig leva med ;)
  Foto var inte Östergötland faktiskt :) Vi var fortfarande på västragötaland-mark.
  Nu hemma igen!
  Önskar dig en bra start på en alldeles ny vecka!

 3. Nej, vi behöver nog inte byta män ser jag. Hos mig är det alltid maken som (frivilligt) läser användarmanualer. Noggrannt dessutom. Åsså blir det (alltid) rätt på en gång. Jag skummar inte ens igenom dom, ger dom till maken direkt. Tidsbesparande tycker jag.
  Din nya blixt ser imponerande ut. Snygg är den också om det underlättar vid användandet;-)
  Även här är det strålande solsken och runt noll. Det gick t o m att sitta på balkongen enstund och läsa en bok.

Tycker om din kommentar