Två sydafrikanare och ett galleri …

är något som jag lovade för någon dag sedan, att ge namn på och en kort manual om.

Jag börjar med sydafrikanerna i fall att Rantamor är törstig och behöver veta snabbt … Här  får du de två sydafrikanarna som vi avnjöt förra helgen.

Sydafrikanarna ...

Tyckte att de båda var helt okej, men personligen var det första en klar favorit. Kommer inte med någon mer recension eftersom min kompetens sträcker sig till att säga om jag gillar eller ej.

Sedan tar vi manualen för mina senaste gallerier till Ilhertz, som har wordpress liksom min egen blogg ligger på. Jag vet att Rantammor också velat, men kan tyvärr inte och vet inte hur och vad man gör på den domänen.

Mina tidigare gallerier har jag gjort med hjälp av installerade tillägg och då främst NextGen gallery med diverse undertillägg –  du kan hitta dem i menyn, tillägg, installera nytt tillägg och sedan söka på olika typer av tillägg. Installera och därefter följa de instruktioner som finns. Det går helt klart att göra mer med dessa men nu när WordPress i de senaste versionerna har ett betydligt enklare och smidigare sätt så tar jag den istället.

Skapa galleri i inlägg

-Lägg till media
-Skapa galleri
-Ladda upp filer eller välj mediabibliotek
-Vid ladda upp – välj filer
-Markera de filer du vill ladda upp till galleriet och sedan öppna
-När bilderna laddats upp kan du redigera var och en av dem.
-Markera första bilden och fortsätt på samma satt med alla bilder i galleriet om du vill ändra något enligt beskrivning nedan.

Menyn till höger

Länk till – där du har länken till din bild – jag har mediafil
Kolumner – där väljer du hur många miniatyrer som ska visas på varje rad
I kryssrutan kan du valja att bilderna visas i slumpvis ordning
Typ – Där har jag förvald, men kan även välja bildspel.
Titel är det som syns när du tittar på bilden
Rubrik – vill du ha text under bilden skriver du det här.
Alt text och beskrivning förmodar jag att det är det som syns om någon valt att inte visa visa bilder.

Sedan är det bara att INFOGA. Enklare kan det inte bli, men jag står gärna till tjänst om det blir något fel. Observera att det bara gäller de som har WordPress och en uppdaterad sådan.

Vad rubriken kanske misstänktes utlova och vad som finns här är inte alltid samma sak.

3 svar på “Två sydafrikanare och ett galleri …”

 1. Du är verkligen jättegullig som tar dig tid att förklara ”galleritricket” för mig. Fnissar och rodnar rejält när jag konstaterar att jag inte ens tittat till vänster – blind och nöjd med att ha lyckats ladda upp en bild, det är jag det.
  Nu har jag snabbtestat och allt funkar fint till jag kommer till infoga. Där blir det bara en ruta med nån konstig förvald bild. Jag fortsätter försöket i helgen och hoppas att sista steget löser sig då.
  TACK snälla du för underbart pedagogiska instruktioner!!!

  Lägger sydafrikanerna på minnet som en bonus :)

 2. 1. Ja det där med vin. Är så tråkig att jag håller mig till en sort Drosty Hof, sydafrikanskt. Maken är lika tråkig och håller sig till Chenet, franskt tror jag. Är precis som du – gillas eller ej, mera kan jag inte.
  2. Det är många som byter till WP just nu. Gjorde ett försök för ett par veckor sedan men kom illa kvickt underfund med att min IQ inte räcker till för att göra nå’t vettig där. Alldeles för komplicerad för mina två små grå. Å jag tycker att blogspot är helt ok. Det beror ju på ambitionsnivån också och din är då betydligt högre än min – ambitionsnivån alltså.
  Nu ska jag också ta mig en vinare. Den gångna veckan var visserligen en höjdarvecka, men gud vad jag har sluggat på jobbet. Gjort rätt för min lön antar jag;-)

 3. Jag är helt nöjd och glad med att få veta vad dina sydafrikanerier hette…
  nu är inte ens sydafrikanerier rätt stavade heller om man kollar på dom röda streckerna…..
  men jag är helt nöjda med om dom smakade gott.

  Tjingelingen från halvnorr å Rantamor.

Tycker om din kommentar