Dra ända in i Hälsingland, …

får du göra om du ska följa med på min kyrkliga triss.

kyrkan-i-soderhamn

 

Kategori | Fototriss | Skyltar | hos Bildgatan
Fler kyrkliga fototrissare i veckan hittar du här >>>

Kyrkor har jag fotat vid ett flertal olika tillfällen och min första tanke var tre kyrkor som på något sätt haft och har en stark betydelse i mitt liv men när jag letade valde jag den första som kom upp i mitt arkiv, för någon tid till fotande av kyrkor i helgen har inte funnits eller jag har inte haft foto i åtanke.

Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn som ligger i de sydligare delarna av … just det, Hälsingland. En pampig kyrka som jag ”stötte” på förra sommaren under en promenad i samma stad – konstigt vore om det inte varit i den staden som jag promenerade i med tanke på fotoobjektet. Man stöter kanske inte bara på en sådan här byggnad, den syns. Och det visar den första bilden hur jag såg tornet och självklart blev nyfiken vad som fanns  någonstans framför mig.  Och resten … ja, ni ser själva men jag var aldrig in och kan inte kommentera om den är lika mäktig på insidan som på utsidan. Hade det varit ett fyrtal så hade jag lagt upp en bild på hela härligheten framifrån, men nu är det en triss.

Ointressant vetande kanske men eftersom jag lärde mig något nytt förra veckan så måste det självklart förmedlas vidare. Vet ni vad det är för skillnad mellan en griftegård och en kyrkogård? Nej, trodde väl det. Fast kanske någon enstaka visste.

Svar: En griftegård är en begravningsplats som inte ligger i anslutning till någon kyrka, vilket då en kyrkogård gör och det gjorde den här vid Ulrika Eleonora, i Söderhamns församling. Vilket betyder att de kanske har något som heter kyrkogårdsförvaltning, i Luleå domkyrkoförsamling finns en griftegårdsförvaltning.

Viktigt med namnet, men själv väljer jag ordet minnesplats som är vackert och att besöka en sådan ger minnen och är nog detsamma för de flesta. Alla har vi någon som finns där någonstans, någon som vi haft en nära och kär anknytning till men inte kan uppleva fysisk närhet till längre, inte sådan vi kan ta på i alla fall.

Nu ska jag lämna det kyrkliga och kolla i dagens skörd, något som har med smak att göra. En av anledningarna till att fotografering inte varit aktuellt under söndagen – bara ett fåtal, vilket gör mitt val lätt.

10 svar på “Dra ända in i Hälsingland, …”

 1. Så roligt att se bilderna både före och efter redigering, det är alltid intressant. Gillar kollaget, det är jättesnyggt. Har försökt använda den där inre skuggningen men inte alls lyckats, nu ser jag hur den ska användas för att få en snygg effekt.

 2. De stora kyrkogårdarna inne i Malmö har inarbetade namn som Gamla kyrkogården, Östra kyrkogården och S:t Pauli kyrkogårdar. Att kalla dom något annat skulle möta samma motstånd som att döpa om kända gator och torg tror jag. Så då får väl även förvaltningen behålla sitt namn. :-)

 3. Jag drar gärna ända in i Hälsingland! Var i Söderhamn för något år sedan men har ingen bild på den fina kyrkan. Den ser så varm och inbjudande ut med sina vackra färger! En riktigt fin triss du bjuder på!

 4. Måste säga att det var/är väldigt fascinerande att kolla in olika kyrkor. Helena valde då verkligen ”rätt” tema. Det finns ju så många olika typer/stilar i vårt avlånga land och jag tycker att det är både intressant att studera arkitekturen och informationen.
  Så dítt bidrag är inget undantag.
  Bra jobbat Margareta!

 5. Kyrkor som inte bara är vita gör mig glad! Den här kyrkan ger ett varmt och välkomnande intryck – trots sin storlek :) och jag blir nyfiken på om insidan är lika skön!
  Med förhoppning om att du haft en skön helg,
  Eva

Tycker om din kommentar