Helg och grilla …

är ganska synonymt med mig och sommaren. Och midsommarhelgen har verkligen varit en hel del grillande trots att lördagens väder inte inbjöd till några större dåd. Eller, det var kanske det vädret gjorde – inbjöd till stordåden som annars blir framskjutna till framtiden.

På torsdagen åkte vi till ön = väder perfekt. Midsommarafton inbjöd också till helt okej väder men sedan hände något … Tror att allt blött som fanns i himlen för tid och evighet landade på vår ö.

Men då jag ska berätta om helgen vill nog ingen se in i en eventuellt proppfull osorterade låda och inte heller se svetten som lackar när jag vågar vägra ”tanttabletter” för ett tag. Därför tar vi ordet grilla som också fanns hos Maria P och hennes tre frågor.

Grilla (vem?)

 1. Har du utegrill, eller kanske en bordsgrill för inomhusbruk?
  Jag har en rejält stor utegrill som passar mina syften och tankar kring det här med grillning – nu inköptes den i fjol och det här var sommaren då allt skulle testas … osett än. Här även en enkelt murad grill som vi kan använda med både ved och kol. 
 2. Gasol, el eller kol?
  Gasol och trots mitt motstånd så är den helt perfekt genom alla olika alternativ, med stekhäll och platta. Men som sagt, vi har ju alternativet att ta till, men nu används alternativet mest genom att lägga röken ovan för att röka all den goda fisken vi kan få tag på här uppe. Jag har elgrill i mikron men nej … 
 3. Nämn en favoriträtt att göra på grillen eller en sås att ha till?
  Grillar allt från ost till den största stek . I helgen har vi grillat fisk, korv, kött, sparris och andra ”små” grönsaker. ALLT GÅR ATT LÄGGA PÅ GRILLEN – om man bara vill och testar. Favoriter? Nej, det är riktiga humörsvängningar på det. 

Helgbilden på allt detta då? Hmmm … Fotade ju inte något av allt det men kom osökt att tänka på nuvarande köttdebatt och fotot har jag tagit i veckan så inget gammalt avlegat och återfunnet i arkivet.

inte på tallriken

och det är absolut inte något jag heller vill lägga på tallriken. Men … jag tror en del missuppfattat debatten när jag såg i en tidning frågan och en kvinna svarade: – Vad är det för fel på hästkött? Hmmm, hon var absolut inte med och förstod inte vad det handlade om. Det är inget fel att lägga hästkött på grillen om inte… det hästkött det pratas om är sprutat och åter sprutat med allt möjligt som vi inte borde få in i vår matsmältning. Personligen älskar jag hästkött, men det är sådant som är producerat för vår mänskliga kropp (förhoppningsvis).

Däremot tänker jag snart göra som hästen och klia mig på ”tårna och fötterna” mellan varven.

Klia mig mellan tårna

eller så kanske jag bara mojsar och myser ner mig och njuter av livet.Myser ner mig

Även om det inte är fotat lördag till söndag så var det då min helg började och blir mina helgbilder. Mycket hästar blev det och många hästar finns det …

Kategori | Helgbilden | Helgbilden | hos Bildgatan
Mer helgminnen finner du i  länken hos Marits fotoutmaning -helgbilden.

Ps. En inte helt oviktig sak är – om jag inte kommenterar hos er beror det på en superdålig uppkoppling. Vi är desperata på ön och nu ska vi testa Net1 istället för Telia som är helt värdelösa på vår ö. När jag anländer nästa gång så blir det ett besök på närmsta återförsäljare, klara inte det här längre …

8 svar på “Helg och grilla …”

 1. Hos oss grillar Husse och vi grillar sommartid. Kör med en Webergrill som vi är mycket nöjda med.

  Precis! Det gäller att förstå varför vi inte ska äta ett visst sorts kött.

  Ha en fortsatt bra sommar!

 2. Att grilla är något som jag knappast har engagerat mig i. Inte för att vi inte brukar grilla, nej men maken vill gärna sköta det. Det är ganska skönt att slippa bry sig och bara smaska, för han är ganska duktig.
  Helt makalöst att livsmedelsindustrin för oss bakom ljuset hela tiden. Det är verkligen oansvarigt! Kunde skriva massor om detta elände, men det blir knappast bättre för det. Själv försöker jag välja och välja så klokt som möjligt. Så närproducerat som möjligt och helst inte från stora internationella kedjor. Ju närmare kunden desto ärligare bör ju producenten vara. Kött köper jag bara i undantagsfall från köttdiskarna och bara om det åtminstone garanteras att det kommer från Sverige. För att sedan laga till det själv.
  Men….hur mycket jag också är lurad, det vet jag inte.

  Jättefina hästbilder! Debatten kring skandalköttet tycker jag är helt ovärdigt dessa ståtliga djur. De förtjänar att värderas mycket högre!

 3. Grillning -ett ämne stort sommarämne (hur, var, när, varför, vad …) spännande att få den i tre frågor :)
  Sköna hästbilder :) Inte mitt favoritdjur kanske, men de är fina!
  Hästkött hade man ju på mackan förr och det var SÅ gott! Sen kallade man det ”hamburgerkött” – antagligen för att inte folk skulle ta illa upp?
  Läste en bra krönika/debattinlägg/? kommer inte ihåg var, för ett tag sedan där man beskrev att hästarna blivit ”fluffifierade” – alltså hamnat i gull-facket och nu är (i mångas hjärtan och syn) fredat och inte alls borde få finnas på matbordet.
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan!
  http://provtyckningar.blogspot.se/

 4. Jag tycker att man glömde bort vad hästkötts debatten egentligen handlade om, det var ju att man sålde hästköttet som nötkött, alltså att man ljög om det. Jag kan äta hästkött och bryr mig inte så mycket om jag kanske blivit lurad att äta det i tron att det var nöt, men man måste ju respektera de som faktiskt inte vill. Jag skulle tycka det var obehagligt om jag fick veta att jag stoppat i mig hundkött t ex.. Det där du skrivet om att hästköttet innehåller skadliga ämnen för oss gör mig förbannad också. Får man sälja vilken skit som helst som mat? Man vågar ju snart inte äta något som är köpt på affären. Oj vad jag gick igång men jag blir nästan tokig när jag tänker matindustrin.
  Fina sommarbilder på hästen :) hoppas det löser sig med din uppkoppling!

 5. Tack Margareta för en perfekt och intressant lektion i grillning:-) Vi har ingen grill men på gården har vi en grillplats med en inmurad sak som matas med kol.
  Vad gäller hästkött håller jag helt med dig. Den bästa och möraste köttbiten jag någonsin ätit är faktiskt hästentrecôte och jag kan bara hoppas att den inte kom från Täby Galopp.
  Å om hästarna som du har fotat hamnar på tallriken så är dom iaf närodlade hemma hos dig;-)
  Att ha icke fungerande bredband är ett totalt handikapp och jag förstår dina känslor helt och hållet. Rantamor använder ju Net 1 och hon befinner sig ju ofta på de mest öde platserna. Så det är värt ett försök. Jag menar inte vill du vara utan fungerande internet under hela din semester;-) Dessutom saknar jag dina kommentarer, bara så du vet;-)

 6. Grilla ?? Det är sånt jag låter maken ta hand om ;-)
  1. Utegrill på terrassen ! En liten och gammal som snart börjat rosta sönder.
  2. TRÄKOL !! Annars blir smaken inte god.
  3. Som sagt. ALLT går ju faktiskt att grilla sen är det en smakfråga om man vill ha det på tallriken.

  Någon köttdebatt har vi inte här på Malta för närvarande iallafall men har anat att något pågår därhemma när det gäller hästkött :???: Inget jag blir sugen på precis när jag ser dina underbara bilder.

  Superdålig uppkoppling kan göra vem som helst hispig. Hoppas det löser sig och ha det så bra på er lilla ö :-) Nu ska jag ta mig en funderare på det där med ”tantpiller” ;-)

Tycker om din kommentar