Vi som lever, …

trots allt vi fått gå igenom under barndomen – undra vilka av våra föräldrar som skulle få behålla vårdnaden idag?

Till alla barn som överlevde 50-, 60-, 70- och 80 talet.
Glad trots alltFörst så överlevde vi att födas av mammor som rökte och drack under graviditeten. De tog magnecyl och alla möjliga läkemedel samt åt tonfisk direkt ur burken men blev aldrig testade för diabetes. Efter detta trauma blev vi lagda på mage för att sova i en spjälsäng målad i en rosa eller babyblå färg med hög blyhalt. Vi hade ingen barnsäkerhet på medicinburkar, dörrar eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm!! För att inte tala om vilken risk vi tog när vi liftade. Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol. bilkudde, säkerhetsbälte eller airbag. Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och INTE ur glas eller flaska. Vi delade läsk med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta. Vi åt muffins, mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i filen. Inte blev vi överviktiga för det!

För att: Vi var alltid ute och lekte
Vi kunde gå hemifrån på morgonen leka hela dan och kom hem när gatlyktorna var tända. Ingen kunde nå oss på hela dan och vi var okej. I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna. Efter att vi åkt in i träd och buskar ett par gånger lärde vi oss att lösa problemet. Vi hade inga Playstation, Nintendo, X-box, ingen video eller DVD, inga 150 kanaler på TV:n, inget surroundljud, ingen CD-spelare, inga mobiltelefoner eller datorer, inget Internet eller MSN Vi hade vänner och de fann vi utomhus. Vi föll från träd och tak, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder. Och inte blev någon stämd eller anmäld för det. Vi åt maskar och kakor gjorda av sand eller jord och inte fortsatte maskarna att leva i magen. Vi fick luftgevär vid 10 års ålder, vi hittade på spel och lekar med hjälp av en pinne och en tennisboll, och fast man sa att det kunde hända, så var det inte så många som fick sina ögon utpetade av pinnar. Vi cyklade eller gick till kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med dem. Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, de som inte blev det, fick lära sig att handskas med besvikelsen, otroligt eller hur? Tanken på att våra föräldrar skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte. De var faktiskt lagens högra arm. Denna generation har faktiskt fostrat de största risktagarna, problemlösarna och investerarna någonsin. De senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya idéer. Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt detta.

Om du är en av dem så: GRATTIS!
Du som har haft turen att få växa upp som barn under den tiden innan allt reglerades av alla tusentals myndigheter och inrättningar som vi har idag till och för … ditt liv för ditt eget bästa?.

Ps. Det här är också något som jag hittat på FB och snabbt bestämde mig för att stjäla – tror inte att det är något brott då det florerar hej vilt överallt.

8 svar på “Vi som lever, …”

 1. Det är verkligen underligt hur många av oss som överlevde. Klättrade i berg och träd, tillbringade varje sommardag vid sjön utan att någon såg efter oss, plockade svamp, åkte cykel med kompisen på pakethållaren utan hjälm (vad var hjälm?), badade en gång i veckan på badhuset vid sjön, gick aldrig till doktorn om det inte blödde alldeles förskräckligt. Hälsosam diet under krigsåren höll oss från att bli feta; fanns inte en feting i var realskoleklass (1945). Ingen hade bil, skulle man nånstans gick man, åkte cykel, spark eller skidor.
  Grundkondition är vad vi fick.

 2. Jag är också ett sådant lyckligt barn…
  Men jag sitter här efter en trerätters middagsbjudning och mår gott,
  med ett glas rött….
  Är det pågrundav att jag hade en sådan uppväxt…
  Tjingling en tisdag från Rantamor.

 3. ASG:-)))))
  Jo då, jag är ett sådant lyckligt barn och så här med facit i hand kan jag bara konstatera att det var betydligt bättre förr:-)))))))

Tycker om din kommentar