Historia, …

är något som vi omger oss med hela tiden, utan att alltid kunna den – åtminstone är det så för mig.

När jag läser Gustaf IV Adolphs historia så får jag en spännande berättelse, som har allt en spänningsroman skulle kunna ha.  En ”oäkting” med ett liv som slutade på kontinenten fattig, ensam och alkoholiserad. Han var också den siste svenske monarken i Finland, vilket han förlorade i finska kriget. Kanske den ende svenska monarken som lärde sig finska förutom latin?

94_historia

Kategori | 365 foton | 94 – Historia | 47 av 365 |
Du finner fler deltagare hos 365foton

Hans valspråk var ”Gud och folket”, vilket gör att det inte är så konstigt att denna vackra kyrka på Björkö i Torneå uppfördes under hans styre.

3 svar på “Historia, …”

 1. När jag läser Pysselfarmors och Rantamors kommentarer så kan jag bara konstatera att

  1. tur att vi alla är olika,
  2. bra att vi är bra på helt olika saker
  3. jag är som Rantamor, men skillnaden är att inte ens psalmer gick in i mitt huvud…
  4. din bild liknar min – fast din är betydligt vackrare med glada färger, för Stockholms Slott är inte glatt. Det ser mera ut som en fästing, vilket är ju precis vad det var/är lärde jag mig igår.

  Svar: Tråkbilden ja la upp (alltså inte Haparanda i rusningstrafik;-)) tog jag utomhus in mot det där biblioteket. Frågade inte om lov;-)
  Å bibblan var – ja – om du har sett Morse på tv och kikat in på biblioteken i Cambridge/Oxford så är Bernadottebibblan en kopia aav dem, vilket var avsikten som jag har förstått det. De borde ha riktat blickarna mot Frankrike i stället…
  Om man jobbar på ett förlag är man automatiskt med i något som heter Förlagsklubben. Det är den som arrangerar visningar som inte är till för allmänheten. Det är företaget som betalar en årsavgift för oss som jobbar på förlaget. Om vi går på sådana events betalar vi alltid själva (150 kronor), men vi har fått ”påpekande” av personalavdelningen att sätta upp det på ”reseräkningen”. Men jag orkar inte med sådant, för vårt lönesystem är inte anpassat till min IQ.

 2. Jag måste erkänna att jag var dålig på historia i skolan, kunde inga kungar och inga årtal heller.
  Tokläste inför prov, och klarade mig någotsånär, men efter provdagen var allt borta igen, varenda kung och varenda årtal dom levde, blev tronade (heter det inte men du vet va jag menar) och när dom dog, varför dom dog…
  jag var värdelös på allt sådant.
  Och är det än idag.
  Men alla psalmverser som vi skulle kunna utantill, dom kan jag ännu idag…
  och till vilken nytta,
  när och om jag skulle komma in i en kyrka då trycker dom ju en psalmbok i handen på mig och…
  där finns alla texter,
  varför skulle vi plugga psalmverser i skolan ???
  Det var nog bara för att jäklas tror jag !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

Tycker om din kommentar