Vad är sport, …

och vad är inte sport? Är det upp till individen att bestämma eller har ordet någon betydelse?

I synonymordboken hittar jag denna förklaring över ordet sport – idrott, tävlingsidrott, tävling, lek, motion, friluftsliv.

Barcelona-130929

Funderar jag över det har min egen tanke kring ordet varit helt fel hela mitt liv, även om jag misstänkt. Sport är för mig något som man utför fysiskt och blir svettig av – riktigt svettig. När de sitter i TV-studion och pratar om de där soparna (förlåt alla curlingälskare) så förstår jag inte hur de kan prata som att de utfört en sportslig prestation. Sopa har jag slutat med för länge sedan, har nog aldrig riktigt utfört det, dammsugaren har funnits i mitt hem sedan jag föddes – tror jag.

Om curling är med i OS, varför är inte bowling, boule och andra liknande sysselsättningar med? Nej, jag är inte med och kommer nog aldrig att vara det, åtminstone kommer jag aldrig att förstå hur det kan vara en gren i vinter-OS.

Det är nog därför jag inte ser promenader som motion. Det är sant  och har också att göra med att jag tycker det är urtråkigt, om jag inte får ha kameran med och lunka omkring i min egen takt och då gör jag det inte för motionen utan för att komma ut.

I alla fall så har TV-apparaten stått påslagen under en längre tid och mycket annat än OS har inte visats. Ska verkligen bli skönt på söndag när jag kan lämna Sotji och återgå till verkligheten. Nu har vi bara tre guld till att hämta hem, kan bli fyra om skyttekillarna kan storskrälla.

Man måste vara positiv och lite förkylningar kan väl inte stoppa en riktig idrottare? =)

Nu sa programledaren på SVT sportnytt något om att hämta en guldmedalj. Är det så enkelt så tänker jag införliva en dröm och åka och hämta en av den ädlaste valör.  Därför – imorgon kommer jag att överglänsa Charlotte Kalla och ta den – den äldsta genom tiderna att någonsin ta guld i en tremil, eller mer hämta.

Ha det gott och njut av ett OS där vi redan har överglänst oss själva.

Ps. Bilden har egentligen inget med OS att göra förutom att gatan är välsopad, Barcelona hade OS 1992 (jag vet, inte vinter) och sedan är det kanske en riktig sport att inte gå vilse bland alla smågator i samma stad – om man har mitt lokalsinne, och riktigt svettig hinner man bli av både nervositet och vanliga kvinnosymptom. Eller, det är det vi kvinnor som kommit upp i en viss ålder gör- vi sportar hela tiden – riktig sport. Vad bra, jag som tänkte börja motionera och röra på mig lite mer – behöver inte, för jag gör det hela tiden.

2 svar på “Vad är sport, …”

 1. Hahaha! Maken tyckte igår precis som du och ni har ju en poäng där. Men eftersom soparna curlar på is och is är en sak som tillhör vintern så…
  Jag förstår mig inte på sporten, men har ”hängt på” efter damernas framgångar i Vancouver bland annat. Å ärligt talat – hellre curling än konståkning…

 2. Kul att du skrev lite om hotellvistelsen ni har haft och tycktom.
  Vi har ätit där ett antal gånger och varit riktigt nöjda, trevliga uppläggningar har dom också haft.
  Var på en MacMyra prov, men då sov vi ute….
  i bobilen alltså…men då får man ju ingen frukost !!!

  Hoppas det blir mera medaljer idag trots att inte OS är bevakat av Rantafar.
  Och tänk hockeymadaljena…dom blir många dom, tar vi guld slår vi ju Norge….22 stycken!!!!!!

  Ha en finfin lördag nu ska jag packa klart och dra, tur det ha slutat snöa.
  jagvisst måste allt väcka Rantafar också….
  tyckte väl att det kändes tyst och tomt här ?????

  Tjingelingen

Tycker om din kommentar