En storm …

i ett vattenglas, om jag ska använda mig av det gamla ordspråket, tycker jag att det blivit med debatten om motionen som är lagd för ”en köttfri dag i veckan” i våra skolor, äldreboenden mm.

110910-apple

Det har lämnats in motioner i ämnet runt om i landet och köttbönderna protesterar. Men vad är det egentligen de protesterar mot? Har de som lämnat in motionen eller de som invänder mot detta läst en vanlig matsedel i våra svenska skolor etc.? Det är länge sedan mina barn gick i skolan (åtminstone den som har lunch till alla) eller besökte ett äldreboende, men var övertygad redan innan några matsedlar kollades upp. Tycker nog att köttbönderna bör jubla istället då en del matsedlar visar sig ha mer än en köttfri dag.  Går motionen igenom kommer det att serveras mer kött än någonsin och förslaget får motsatt verkan.

Tackar själv inte nej till en blodig köttbit tillagad enligt konstens alla regler och njuter av varje tugga, men att bli serverad det varje dag? Nej tack, och jag vill absolut inte äta någon typ av kött/fläsk mer än högst tre-fyra dagar per vecka. Vi behöver variation för att må bra och sunt förnuft har aldrig varit fel.

Viktigare än köttdiskussionen är kvalitén på det vi stoppar i oss. Det har ju visat sig att den ekologiska grönsaken vi köper i butik inte är så ekologisk sedan den hamnat i sina plastförpackningar, sprutade med någon gas som absolut inte gör oss friskare. Grisköttet vi köpt för att det varit från den lokala producenten kanske inte är så lokal, då fodret kommer från ett annat land. Ett land med inte lika höga krav som Sverige. Jag skulle kunna fortsätta och så har vi helt plötsligt så många frågetecken att reda ut – klarar vi av det som vanlig konsument? Men visst är det en bra början om kommunerna och landstingen skulle ta sitt ansvar och titta på den lokale producenten och det närproducerade, men kanske än viktigare att laga allt från grunden. Har tittat på Plus också de senaste veckorna och att skriva att jag blir mörkrädd är väl att ta i underkant.

Lurendrejeriet i nästan alla typer av livsmedel oavsett om det är grönsaker, kött, fisk eller andra produkter har blivit att det många gånger känns, – spelar det någon roll vilket märke eller vilken produkt som hamnar i min matkasse?  Spelar min egen bojkott av vissa livsmedelskedjor någon roll? Det närproducerade, hur närproducerat är det om vissa detaljer i kedjan inte är lokala? Många frågor som kräver många svar och har ingen tanke på att varken få eller lösa dem idag, inte imorgon heller och tror att jag aldrig kommer att få ett svar.

Många gånger är det sådana ytterligheter för eller mot, ordet sunt förnuft används sällan (eller aldrig) när vi ska få nya kostråd eller någon ny superdiet ploppar upp.  Antingen ska vi göda oss med massor av fett eller så ska vi låta bli allt vad fett heter och kanske bara köpa det som har ordet light i sig, som visat sig vara något av det sämsta vi kan välja -eller var det kanske inte så?

Välj ”rätt” artikel så får man det svar man vill ha, så börjar det mesta inom livsmedelsindustrin att kännas – allt är fel och allt är rätt. Det är ditt val så välj rätt, det kan väl inte vara så svårt?

Var hamnade jag nu? Bäst att sluta, för här skulle det verkligen kunna bli en tegelsten i storformat och idén till början kom i morse på FB när jag läste ett inlägg hos en köttbonde, som också är en vän och har många bra produkter och god mat i sin kombinerade gårdsbutik och restaurang. De litar jag på … och skulle nog helt tappa tron om det visade sig vara fel.

Vad har jag i mitt kylskåp? Måste nu ta reda på det då hungern ger sig tillkänna och snabbt och enkelt ska det vara … Allt började kanske redan i Edens lustgård med det förbjudna äpplet.

Ps. När jag en gång för många år sedan hittade ”min” lokala tillverkare av färdigproducerad lunchmat på en ICA-butik i Linköping och det stod något med lokal- eller närproducerat – då försvann mycket av tilliten. Men visst kan jag se det som så, det är producerat i en lokal, alltså lokalproducerat … eller?

Ett inlägg i .#blogg52 och mina övriga finns här – – Margaretas #blogg52

8 svar på “En storm …”

 1. En bra upp-till-kamp artikel!

  Vi äter för mycket kött i dessa dagar. Det är inget fel med en kött-fri dag – eller dagar. När jag var barn, skolmåltider alltid hade en kött fri dag – fredagar var fisk dagar i England – men jag kommer inte ihåg en rent vegetarisk dag.

  När jag bodde ett år i Bulgarien 82-83 lärde jag mig längta efter färska primörer, och när de kom – vilken glädje! Våra stormarknader säljer mat från alla årstider och alla världens hörn, allt blandat ihopp – och allt smakar… ointressant. Det är bättre att köpa mat, så långt det är möjligt, från en lokal producent eller en lokal marknad. Om varan är ekologiskt producerad, så mycket bättre. Maten smakar bättre och du kommer att gagna den lokala ekonomin.

 2. Kan bara hålla med, i så mycket, och framför allt i det där med hur fokus blir fel. Vi har ofta en köttfri dag hemma men inte för att det ska vara en speciell dag utan för att vi kände för det den dagen. Oftast styrs jag av det som finns i affären och priserna. Men jag är mer medveten nu än tidigare på var saker kommer ifrån och läser innehållsdeklarationen. Även om man nu inte alltid kan lita på den saken.
  Trender går upp och ner men det bästa som ändå skett i och med GI och LCHF är just den här medvetenheten. Lightprodukter är inte välkomna i mitt kylskåp. Vill jag ha light kan jag ordna det själv genom att spä ut med något annat så som t.ex vatten.

  Som du säger, det skulle kunna bli en bok och varför inte?

 3. Ett väldigt intressant inlägg om man är intresserad av dessa ämnen. Nu läser jag sällan sådana artiklar/motioner. Det som hamnar på vår tallrik hemma är det vi känner för att äta, oavsett var det kommer ifrån. Föredrar t ex amerikansk eller brasiliansk kött före svenskt, för det är betydligt godare.
  Ekologiska grönsaker/frukt köper jag så gott som aldrig, då de ser vissna ut redan i disken.
  Å det där närproducerade köttet smakar inte bättre än det ”vanliga”. Vad gäller kyckling däremot är det bara majskyckling som gäller, å dessa kycklingar ska inte sitta i burar. Där känns faktiskt skillnad i smaken.

 4. Jag förundras lite över den där märkliga lilla reflexartade trotsigheten som skiner fram varje gång man föreslår att man kanske skulle försöka skära ned lite på köttkonsumtionen – om det är av miljöskäl, hälsoskäl, etikskäl eller vad som helst. Då ska det skrikas och hojtas, att nejdu, kom inte här och predika för oss, vi ska banne mig käka ÄNNU mera kött bara för att du föreslog det där!

  Ställer man saken på sin spets (då saker vanligen står rätt bra på sina respektiva spetsar) så är det lite som om man reagerar på ett förslag om att pinka lite mindre i den gemensamma poolen med att tömma ut torrdasset i det.

  Eller var det lite hårt uttryckt? :-)

 5. Intressant inlägg, och du har rätt. Vi vet inte vad det är vi stoppar i oss nuförtiden. Hur ska man kunna lita på att ekologiskt verkligen är ekologiskt…
  Kram Kim
  #kommentera100

Tycker om din kommentar